• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Edam Holland PGI

Χώρα: Ολλανδία

Το Edam, μαζί με την Gouda φυσικά, συνθέτουν το δίδυμο των πιο διάσημων τυριών της Ολλανδίας, μιας χώρας που λόγω κλίματος και εδάφους έχει συνδεθεί με την εκτροφή βοοειδών και συνακόλουθα με την επεξεργασία του αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με την παράδοση, το Edam δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη πόλη, στα βορειοδυτικά της χώρας, στα χρόνια του Μεσαίωνα. Έγινε αρκετά γρήγορα δημοφιλές, όχι μόνο σε ολόκληρη την Ολλανδία, αλλά και έξω από αυτήν, κυρίως χάρη στην ικανότητά του να αντέχει στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Σήμερα, η ονομασία Ένταμ έχει καταστεί «κοινόχρηστη» και δηλώνει όχι συγκεκριμένη προέλευση, αλλά τύπο τυριού, που παράγεται σε διάφορες χώρες. Αντίθετα, από το 2010 έχει αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Edam Holland, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ολλανδικά τυριά, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές. Ακόμα, από το 1996 έχει κατοχυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Noord-Hollandse Edammer PDO (Ένταμ της βόρειας Ολλανδίας ΠΟΠ), που καλύπτει, με πιο «σφιχτές» προδιαγραφές, τα τυριά του βορειότερου τμήματος της χώρας.

  • ΠροέλευσηEdam
  • ΔομήΗμίσκληρο, ελαστικό
  • ΓάλαΑγελαδινό ή κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Κίτρινο, ημίσκληρο τυρί, φυσικής ωρίμανσης. Παράγεται από παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα, κατά κανόνα ημιαποβουτυρωμένο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται στο Μητροπολιτικό έδαφος της Ολλανδίας (όχι στις αποικίες δηλαδή). Στα ίδια γεωγραφικά όρια πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Αφού ρυθμιστεί η λιποπεριεκτικότητα του, συνήθως με μερική αποβουτύρωση, το γάλα παστεριώνεται και πήζει, στους 30ο C περίπου, με τη βοήθεια πυτιάς από μοσχαράκι. Το τυρόπηγμα αφού υποστεί κατεργασία για να αποκτήσει την επιθυμητή υγρασία και pH, μπαίνει σε καλούπια και πιέζεται για να απομακρυνθεί το τυρόγαλα και για να πάρει σχήμα. Ακολουθεί εμβάπτιση σε άλμη για να αλατισθεί το τυρί και μετά αρχίζει η διαδικασία της ωρίμανσης, που διαρκεί από 4 εβδομάδες το λιγότερο μέχρι και αρκετούς μήνες, ανάλογα με τον τύπο του Edam Holland. Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης και το σχηματισμό της επιδερμίδας, το τυρί καλύπτεται εξωτερικά με παραφίνη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Το συνηθέστερο σχήμα για το Edam Holland είναι αυτό της στρογγυλής μπάλας, με ελαφρά πιεσμένη την πάνω και την κάτω πλευρά και βάρος μεταξύ 1,5 και 2,5 κιλών. Μπορεί όμως να παράγεται σε σχήμα «φρατζόλας| ή σε παραλληλεπίπεδα κομμάτια. Τα βάρη, σε αυτή την περίπτωση κυμαίνονται από 2 έως 20 κιλά. Μπορεί επίσης να πωλείται κομμένο σε φέτες ή σε κομμάτια. Η επιδερμίδα του τυριού είναι συνεκτική, ελαστική, στεγνή και καθαρή από μικροβιακή χλωρίδα. Η μάζα, ανάλογα με την ηλικία του, είναι συνεκτική, ελαστική, λιγότερο η περισσότερο σκληρή, με λίγες ή περισσότερες μικρές οπές και υποκίτρινο έως κίτρινο χρώμα. Πάντα ανάλογα με τον τύπο και την ηλικία, η μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία κυμαίνεται από 45,5% έως 47,5% κατά βάρος, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα από 40% έως 44% επί ξηρού (γύρω στο 22% στο τυρί ως έχει), ενώ το αλάτι βρίσκεται συνήθως γύρω στο 2,5%.

Περιγραφή:

Τα ήπια και λεπτά, αρώματα των νεαρών τυριών, γίνονται πιο σύνθετα και έντονα, καθώς περνά ο χρόνος, θυμίζοντας ξηρούς καρπούς και μπισκότα βουτύρου, ενώ η γεύση αποκτά πικάντικα χαρακτηριστικά, πολυπλοκότητα και διάρκεια.

Εποχικότητα:

Παράγεται και καταναλώνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χρήσεις:

Ευχάριστο μόνο του με τη συνοδεία μιας «γεμάτης» μπύρας ή ενός «μεστού» λευκού, ξηρού κρασιού, μπαίνει επίσης σε σαλάτες, λειώνει όμορφα στο φούρνο, ενώ ταιριάζει με φρέσκα ή ξερά φρούτα.

Edam Holland PGI

Σχετικά Άρθρα

Τελικά η φλούδα τρώγεται ή όχι;

140489 hearts

Τοστ χωρίς ψωμί: Kαι όμως γίνεται!

91424 hearts

Αν οι ήρωες του Game of Thrones ήταν τυριά... τι τυριά θα ήταν;

23666 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: