• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Ξινότυρο (Ξινομυζήθρα) Κρήτης Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Με την ονομασία Ξινομυζήθρα συναντάμε αρκετά τυριά σχεδόν σε ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου, τα οποία όμως διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως προς το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται όσο και ως προς την τεχνική παρασκευής. Η Ξινομυζήθρα Κρήτης είναι η μοναδική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που έχει αποκτήσει καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ήδη από το 1994. Η σύγχρονη διαδικασία παραγωγής της ενσωματώνει αρκετά στοιχεία της τυροκομικής παράδοσης, όπως καταγράφεται στις διηγήσεις παλιών κτηνοτρόφων, κυρίως από τις κεντρικές περιοχές του νησιού. Συγγενεύει, γευστικά, με τα δυο άλλα λευκά τυριά ΠΟΠ της Κρήτης, το Ξύγαλο Σητείας και το Πηχτόγαλο Χανίων, με τη διαφορά ότι αυτά παράγονται από πλήρες γάλα.

  • ΠροέλευσηΚρήτη
  • ΔομήΜαλακό, κοκκώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό, λευκό, αλοιφώδες τυρί τυρογάλακτος. Το τυρόγαλα προέρχεται αποκλειστικά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Η πρώτη φάση της παραγωγικής διαδικασίας δεν διαφέρει από αυτήν της κοινής μυζήθρας. Περιλαμβάνει δηλαδή θέρμανση του τυρογάλακτος έως τους 92ο C, υπό συνεχή ανάδευση, με ενδιάμεση προσθήκη έως 15% πλήρους αιγοπρόβειου γάλακτος (πρόσγαλα) πάντα από την Κρήτη. Το πήγμα που σχηματίζεται, μετά από παραμονή σε ακινησία για 30 λεπτά περίπου, μεταφέρεται σε καλούπια και στραγγίζει για 3-5 ώρες, οπότε και αρχίζει η διαφοροποίηση της Ξινομυζήθρας. Μετά τη στράγγιση προστίθεται στο πήγμα 1,5-2% αλάτι και αναμειγνύεται προσεκτικά για να αποκτήσει ομοιογενή σύσταση. Στη συνέχεια τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους και πιέζεται για μία περίπου εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνεται η οξύτητά του και αποκτά υπόξινη έως όξινη γεύση. Το πιεσμένο πήγμα τοποθετείται σε βαρέλια με πολλή προσοχή ώστε να μην υπάρχουν κενά στη μάζα του και μεταφέρεται σε θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 10ο C, όπου παραμένει επί δύο τουλάχιστον μήνες για να ωριμάσει, και στη συνέχεια διατίθεται στο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια της ωρίμασης τα βαρέλια τοποθετούνται ανεστραμμένα στο χώρο ωριμάσεως με χαλαρά προσαρμοσμένο το κάλυμμά τους, ώστε η τυχόν αποβαλλόμενη υγρασία να μπορεί να απομακρυνθεί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα και σχήμα, με λευκό χρώμα και αλοιφώδη ή κοκκώδη υφή. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 55% κατά βάρος, λιπαρά όχι λιγότερο από 45% επί ξηρού (ή γύρω στο 25% στο τυρί ως έχει) και αλάτι που συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 1,5%.

Περιγραφή:

Ευχάριστη παρουσία στη μύτη, όπου επικρατούν τα αρώματα του γάλακτος και δροσερή, υπόξινη γεύση, με ενδιαφέρουσα διάρκεια.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά, παραγόταν προς το τέλος της Άνοιξης και την αρχή του Καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ευνοούσε την οξίνιση του τυροπήγματος. Με τη σύγχρονη τεχνολογία η περίοδος αυτή έχει επιμηκυνθεί σημαντικά.

Χρήσεις:

Κυρίως επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει εξαιρετικά στον κρητικό ντάκο, τις ντοματοσαλάτες και τα λαδερά. Απαραίτητο στην παρασκευή της αυθεντικής σφακιανής πίτας, αλλά και πολλών άλλων συνταγών της κρητικής κουζίνας. Η ξινούτσικη γεύση του, αναζητά για συντροφιά ένα λευκό, ξηρό κρασί με τονισμένη οξύτητα.

Ξινότυρο (Ξινομυζήθρα) Κρήτης Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Σφακιανή πίτα: το μυστικό κρύβεται στο τυρί -και στο πάχος της!

116908 hearts

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα!

103326 hearts

Τυρί και άσκηση: Πώς μπορεί να με βοηθήσει & ποια τυριά να προτιμήσω

93109 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: