• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Burrata

Χώρα: Ιταλία

Η Burrata αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της Ιταλίας, δημοφιλές τόσο μέσα στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παραπροϊόν της Mozzarella, που πιθανότατα προέκυψε από την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα από την κατεργασία της. Σύμφωνα με την παράδοση, παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα –άγνωστο πότε ακριβώς- από έναν βοσκό στην περιοχή της Πούλια της νότιας Ιταλίας, ο οποίος αποκλείστηκε στη στάνη του από το χιόνι και έπρεπε να βρει τρόπο να αξιοποιήσει το γάλα αλλά κυρίως την κρέμα του, μια και δεν μπορούσε να τα μεταφέρει στην πόλη. Έτσι, έφτιαξε «πουγκάκια» από την πάστα της Mozzarella, τα γέμισε με κρέμα και τα περισσεύματα της τυροκόμησης, δημιουργώντας, εν αγνοία του, έναν καινούργιο τύπο τυριού. Ως τύπος τυριού η Μπουράτα παράγεται πλέον σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αυθεντική εκδοχή της όμως, που έχει αναγνωρισθεί από το 2016 ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) με την ονομασία Burrata di Andria I.G.P., παραμένει προνόμιο της περιφέρειας Puglia.

  • ΠροέλευσηApulia
  • ΔομήΚρεμώδες
  • ΓάλαΝεροβούβαλου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Φρέσκο, μαλακό λευκό τυρί, από φρέσκο ή συνηθέστερα παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα, που η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 3,30% και κρέμα αγελαδινού γάλακτος.

Προέλευση:

Στην περίπτωση της Burrata di Andria I.G.P. το γάλα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια της Περιφέρειας Puglia. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει περιορισμός.

Μέθοδος παραγωγής:

Τα αρχικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μέχρι την δημιουργία της νηματοποιημένης τυρόμαζας (pasta fillata) μοιάζουν με εκείνα της Mozzarella. Στη συνέχεια ένα μέρος αυτής της τυρόμαζας μετατρέπεται χειρωνακτικά σε λεπτά νημάτια διαφόρων μεγεθών, που αναμειγνύονται με κρέμα γάλακτος δημιουργώντας την stracciatella. Το υπόλοιπο της τυρόμαζας πλάθεται σε «πουγκάκια» τα οποία γεμίζονται με stracciatella και συσκευάζονται με διάφορους τρόπους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Κυκλοφορεί σε «κεφαλάκια» με το χαρακτηριστικό σχήμα του πουγκιού και βάρος που κυμαίνεται από 100 γραμμάρια μέχρι 1 κιλό. Το εξωτερικό περίβλημα από pasta fillata έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά, και λευκό χρώμα. Η γέμιση έχει σπογγώδη υφή, που αφήνει την κρέμα να τρέξει όταν κόβεται το τυρί. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70% κατά βάρος, τα λιπαρά συχνά φτάνουν στο 24% στο τελικό προϊόν, ενώ το αλάτι συνήθως κινείται κάτω από το 1%.

Περιγραφή:

Πλούσια αρώματα γάλακτος, κρέμας και βουτύρου στη μύτη. Ευχάριστη εναλλαγή εντυπώσεων στο στόμα, με την δροσιά της μοτσαρέλας να συναντά την πλούσια βουτυράτη γεύση της κρέμας.

Εποχικότητα:

Παράγεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η καλύτερη περίοδος για την κατανάλωσή του είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ιδανικά, απολαύστε το όσο πιο φρέσκο γίνεται, σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά διατηρήστε το στο ψυγείο.

Χρήσεις:

Δοκιμάστε το, ως επιτραπέζιο, με φέτες τομάτας, αλάτι, βασιλικό και λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή -αν αγαπάτε τις πιο γλυκές γεύσεις- με ξερά σύκα ή ώριμο πεπόνι. Τολμήστε το σε σαλάτες όπως η caprese, με σπαράγγια, με φακές, για να γεμίσετε πιπεριές, αλλά ακόμα και σε λαζάνια. Μόνο του, ταιριάζει με ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ τύπου Προβηγκίας.

Burrata

Σχετικά Άρθρα

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: