• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Beaufort

Χώρα: Γαλλία

Ένα ακόμα τυρί από την ανατολική Γαλλία, που συγγενεύει με την ελβετική Gruyère ως προς τη βασική τεχνική παρασκευής του, αλλά διαφέρει ως προς τα τελικά χαρακτηριστικά του. Η συστηματική αποψίλωση των δασών στις γαλλικές Άλπεις, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πρόσφερε εκτεταμένους ορεινούς βοσκότοπους, που εκμεταλλεύθηκαν οι κάτοικοι για την εκτροφή βοοειδών. Από τον 17ο αιώνα η τεχνική της Gruyère περνά τις Άλπεις και διευκολύνει τους κτηνοτρόφους της γαλλικής πλευράς στην παραγωγή σκληρών τυριών, που μπορούν να συντηρηθούν και να ταξιδέψουν ευκολότερα. Η ονομασία Beaufort εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα και σχετίζεται με της περιοχή της Σαβοΐας στα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Αναγνωρίσθηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1968. Η κτηνοτροφία εδώ έχει νομαδικό χαρακτήρα, μια και τα κοπάδια των βοοειδών μετακινούνται από τα χειμωνιάτικα χειμαδιά στα θερινά βοσκοτόπια, που βρίσκονται σε υψόμετρο ίσως και μεγαλύτερο από 1.500 μέτρα. Δημιουργούνται έτσι διαφορετικοί τύποι τυριών, όπως το Beaufort été (Μποφόρ του καλοκαιριού) και το Beaufort Chalet d’ Alpage (από ορεινό τυροκομείο) που σχετίζονται με την διατροφή των ζώων και τον τόπο τυροκόμησης.

  • ΠροέλευσηSavoie, Γαλλικές Άλπεις
  • ΔομήΜαλακό, κρεμώδες
  • ΓάλαΑγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό, κίτρινο τυρί, από φρέσκο, πλήρες, υποχρεωτικά απαστερίωτο, αγελαδινό γάλα.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από αγελάδες της ράτσας Tarine και Abondance, που εκτρέφονται στα όρια 110 κοινοτήτων, σε έκταση περίπου 4,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στο ορεινότερο τμήμα του Διαμερίσματος της Σαβοΐας. Στην ίδια ζώνη πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και παλαίωσης. Ειδικά το Beaufort été παράγεται μόνο στην περίοδο 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου, όταν τα ζώα βρίσκονται στα ορεινά βοσκοτόπια και τρέφονται με την φυσική χλωρίδα, ενώ το Beaufort Chalet d’ Alpage παράγεται επίσης κατά την ίδια περίοδο, αλλά πρέπει να προέρχεται από τα ζώα ενός κοπαδιού και να τυροκομείται επιτόπου, σε μικρά τυροκομεία που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει στους 32-35ο C, με τη βοήθεια πυτιάς, σε χάλκινους τυρολέβητες. Το τυρόπηγμα κόβεται και αναθερμαίνεται στους 53-56ο C ενώ ακολουθεί στράγγισμα και τοποθέτηση σε ειδικά ξύλινα καλούπια, που θα δώσουν στα κεφάλια του τυριού το ιδιαίτερο σχήμα τους. Η πίεση των κεφαλιών διαρκεί τουλάχιστον 15 ώρες και στη συνέχεια υπόκεινται σε υγρό αλάτισμα για 20-24 ώρες. Η ωρίμανση των τυριών γίνεται σε χώρους με θερμοκρασία 6-12ο C και διαρκεί τουλάχιστον 5 μήνες. Στο διάστημα αυτό τα κεφάλια δέχονται τις κατάλληλες φροντίδες ώστε να αποκτήσει η επιδερμίδα τους τη σωστή υφή και χρώμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Παρασκευάζεται σε μεγάλα, στρογγυλά κεφάλια, βάρους 20-70 κιλών, με διάμετρο 35-75 εκατοστά και ύψος 11-16 εκατοστά. Η στενή πλευρά του έχει χαρακτηριστικά κοίλο σχήμα, που οφείλεται στο καλούπι. Η επιδερμίδα του τυριού είναι καθαρή και σκληρή, σε αποχρώσεις του κίτρινου ή του καφέ. Η μάζα του έχει συμπαγή και ελαστική υφή, πρακτικά χωρίς οπές λόγω της ωρίμανσης σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το χρώμα της κινείται ανάμεσα στο κρεμ και το ανοιχτό κίτρινο. Η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα καθορίζεται στο 48% επί ξηρού, ενώ η υγρασία δεν ξεπερνά το 39% κατά βάρος και το αλάτι κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 1%. Μπορεί να κυκλοφορεί τεμαχισμένο, αλλά όχι τριμμένο.

Περιγραφή:

Το Beaufort του χειμώνα συνήθως έχει πιο ανοιχτόχρωμη μάζα και ηπιότερη γεύση, ενώ εκείνο του καλοκαιριού πιο σκουρόχρωμη μάζα, φρουτώδες άρωμα, που αποτυπώνει τον πλούτο της θερινής βοσκής και πιο «βαθιά» γεύση.

Εποχικότητα:

Παράγεται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Χρήσεις:

Ιδανικό για την fondue savoyarde είτε μόνο του είτε μαζί με το Comté, καθώς λειώνει όμορφα, νοστιμίζει επίσης τάρτες, σαλάτες, ομελέτες, σουφλέ και τυροκροκέτες. Ταιριάζει με πληθωρικά λευκά κρασιά ή με ανάλαφρα κόκκινα.

Beaufort

Σχετικά Άρθρα

Το τυρί δίνει…ενέργεια!

5274 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: