• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Το Κατίκι Δομοκού είναι ίσως ο πιο πετυχημένος, εμπορικά, εκπρόσωπος μιας μεγάλης κατηγορίας φρέσκων λευκών τυριών, στην οποία θα μπορούσε να περιλάβει κανείς ακόμα το τσαλαφούτι της δυτικής, κυρίως, Στερεάς Ελλάδας, το γκερεμέζι της Αίγινας, το ηπειρώτικο γαλοτύρι, τη χανιώτικη γαλομυζήθρα ή πηχτόγαλο, το ξύγαλο της Σητείας, αλλά και την λιγότερο γνωστή τυρογλιάτα της Πίνδου. Κοινή βάση όλων, η ανάγκη να αξιοποιηθεί το καλοκαιρινό γάλα, που ήταν μεν λίγο σε ποσότητα, αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα. Το στοιχείο, που διαφοροποιεί το Κατίκι Δομοκού από τα υπόλοιπα και ενδεχομένως εξηγεί σε ένα βαθμό τη δημοφιλία του, είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 13% στο τελικό προϊόν, κάνοντάς το ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν ή πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους. Αναγνωρίσθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ήδη από το 1994 -1996 για την Ε.Ε.- αλλά βέβαια η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου.

  • ΠροέλευσηΔομοκός
  • ΔομήΜαλακό και αλοιφώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Φρέσκο, αλοιφώδες λευκό τυρί, από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή μείγμα του με πρόβειο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από ζώα, που εκτρέφονται αποκλειστικά στην περιοχή του Δομοκού του (πρώην) νομού Φθιώτιδος και πιο συγκεκριμένα στα όρια που καθορίζονται στο ΦΕΚ 16 Β΄/ 14-1-1994. Στην ίδια περιοχή πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Με το ίδιο ΦΕΚ καθορίζεται και η διαδικασία παραγωγής, που ελάχιστα διαφέρει από αυτήν που παραδοσιακά ακολουθούσαν οι εμπειρικοί τυροκόμοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το γάλα θερμαίνεται στους 75οC περίπου, για 30 δευτερόλεπτα και μετά ψύχεται στους 27-28οC. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε χώρο 20-22οC, με ή χωρίς πυτιά, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Ακολούθως το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80% κατά βάρος. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται για να αποκτήσει ομοιογένεια και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία κατώτερη των 4οC μέχρι τη διάθεσή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Αλοιφώδες τυρί, χωρίς επιδερμίδα και σχήμα, με λευκό χρώμα. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 75% κατά βάρος, λιπαρά 40% κατ’ ελάχιστο επί ξηρού, που πρακτικά μεταφράζεται σε 13% περίπου στο τυρί ως έχει και αλάτι που δεν ξεπερνά το 1,5% συνήθως.

Περιγραφή:

Στη μύτη ξεχωρίζουν τα φρέσκα, «γαλατένια» αρώματα, ενώ στο στόμα γοητεύει με την ανάλαφρη, δροσερή και διακριτικά υπόξινη γεύση του.

Εποχικότητα:

Αν και παραδοσιακά παραγόταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σήμερα είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο.

Χρήσεις:

Αλείφεται σε ψωμί ή παξιμάδι, αλλά και συμμετέχει σε πολλές συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, ειδικά αν του προσθέσει κανείς λίγη καπνιστή πάπρικα ή φρέσκο σχοινόπρασο, αλλά και με ζωηρά, λευκά ξηρά κρασιά.

Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Συνταγές με φέτα και φρέσκο ανθότυρο!

87827 hearts

Σερβίρω ποικιλία τυριών: Με τι τα συνοδεύω;

48314 hearts

Πλατώ τυριών: Η τέχνη των γευστικών συνδυασμών

45709 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: