• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Φορμαέλα Αράχωβας Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Υπερβάλλοντας ασφαλώς, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η ιστορία αυτού του τυριού είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη γεύση του! Κατά μια θεωρία η ονομασία του σχετίζεται με την αρχαία ελληνική λέξη φορμός, που σημαίνει μεταξύ άλλων και πλεχτό καλάθι, μια και παλιότερα χρησιμοποιούσαν πλεχτά καλούπια για το «φορμάρισμα» του τυριού. Αντίθετα, ο Νικόλαος Ζυγούρης, θεμελιωτής της επιστημονικής τυροκομίας στην Ελλάδα, πιθανολογεί την προέλευση του ονόματος από το Formaggella, ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα αλλά με διαφορετικό χαρακτήρα, που παράγεται στη βορειοδυτική Ιταλία, αλλά και στο «ιταλόφωνο» τμήμα της Ελβετίας. Ο ίδιος χρησιμοποιεί τον τύπο Φρομαγέλλα και η διαδικασία παραγωγής που περιγράφει το 1952, έχει αρκετές διαφορές από την σημερινή, καθώς εκτός των άλλων περιλάμβανε και ωρίμανση σε σπηλιές, η σημαντικότερη από τις οποίες βρίσκεται στον απόκρημνο βράχο του «Τυριά» στην είσοδο της Αράχωβας. Πάντως, το τυρί φαίνεται πως ήταν μια επινόηση των κτηνοτρόφων του Παρνασσού, με τις πρώτες επίσημες καταγραφές να ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν επίσης γνωστό ως Τυροβόλι ή Ξηροτύρι, ονόματα που παραπέμπουν το μεν πρώτο στο «καλούπι» και το δεύτερο στην υφή του τυριού. Ένα παρόμοιο προϊόν παράγεται στην περιοχή της Αχαΐας με την ονομασία Φρουμαέλα Βαλμαντούρας, όπου Βαλμαντούρα λέγεται ένα μικρό χωριό 25 χλμ. νότια της Πάτρας.

  • ΠροέλευσηΑράχοβα Παρνασού
  • ΔομήΗμίσκληρο
  • ΓάλαΠρόβειο, γίδινο ή μείγμα αυτών

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο τυρί από πλήρες κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, ή και μείγμα τους. Το γάλα, κατά κανόνα, παστεριώνεται.

Προέλευση:

Το γάλα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αράχωβας Παρνασσού του νομού Βοιωτίας και μάλιστα –για την ακρίβεια- όπως αυτά ίσχυαν το 1994, όταν αναγνωρίσθηκε η Φορμαέλα ως ΠΟΠ. Στην ίδια ζώνη πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού. Η περιορισμένη έκταση της ζώνης παραγωγής, οδηγεί αναπόφευκτα σε αντίστοιχα περιορισμένη διαθεσιμότητα του προϊόντος.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς, στους 32ο C, μέσα σε δύο ώρες περίπου. Μετά την ολοκλήρωση της πήξης, το τυρόπηγμα θερμαίνεται στους 40ο C για 10 λεπτά. Στη συνέχεια διαιρείται σε μεγάλα τεμάχια, τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράνε στα ειδικά καλούπια (μήτρες ή κοφινάκια) με διάμετρο 8 και ύψος 13 εκατοστά περίπου. Tα καλούπια με το τυρί εμβαπτίζονται σε τυρόγαλα θερμοκρασίας 60ο C για μία ώρα. Εν συνεχεία, τα τυριά εξάγονται από τα καλούπια και επανατοποθετούνται μέσα σε αυτά αλλά με την αντίστροφη φορά. Ακολουθεί νέα εμβάπτιση σε θερμό τυρόγαλα, θερμοκρασίας 75-80ο C για μία ώρα. Κατόπιν, τα τυριά απομακρύνονται μαζί με τα καλούπια τους, αλατίζονται και παραμένουν για στέγνωμα επί 24 ώρες. Μετά το στέγνωμα, αφαιρούνται τα καλούπια και τα τυριά τοποθετούνται σε ράφια για 4 μέρες, ώστε να ολοκληρωθεί το στέγνωμα. Τα τυριά τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Κυκλοφορεί σε κυλινδρικά «μπαστούνια» βάρους περίπου 500 γραμμαρίων. Με την ωρίμανση σχηματίζει μια λεπτή κιτρινωπή επιδερμίδα, ενώ η μάζα του είναι συμπαγής, ελαστική, χωρίς οπές, με υποκίτρινο χρώμα. Η μέγιστη υγρασία ορίζεται στο 50% κατά βάρος και η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα στο 40% επί ξηρού. Το αλάτι συνήθως βρίσκεται γύρω στο 2,5%.

Περιγραφή:

Η Φορμαέλα Αράχωβας έχει χαρακτηριστική, μαστιχωτή υφή, λεπτά αρώματα γάλακτος και αλμυρούτσικη γεύση, που γίνεται πικάντικη όταν ψηθεί ή τηγανιστεί.

Εποχικότητα:

Η παραγωγή ακολουθεί την διαθεσιμότητα του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος. Συνήθως οι φρέσκες εκδοχές του είναι διαθέσιμες το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ενώ το Φθινόπωρο και στις αρχές του Χειμώνα βρίσκουμε –αν βρούμε- τις πιο ώριμες εκδοχές του.

Χρήσεις:

Παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ψητή στα κάρβουνα ή τηγανητή, είτε ως μεζές, είτε σε σαλάτες. Ταιριάζει με τσίπουρο ή ούζο, αλλά και με «νευρικά» κόκκινα κρασιά από Ξινόμαυρο.

Φορμαέλα Αράχωβας Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Τα μυστικά για ένα τέλειο σαγανάκι

307337 hearts

Στάκα

108104 hearts

Μελίχλωρο Λήμνου

82067 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: