• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Σφέλα ΠΟΠ

Χώρα: Ελλάδα

Συχνά αδικούμε τούτο το, σχετικά άγνωστο, λευκό τυρί άλμης, λέγοντας πως μοιάζει με την πολύ γνωστότερη Φέτα. Είναι αλήθεια πως έχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως το όνομα για παράδειγμα, που και στις δυο περιπτώσεις δηλώνει τον τρόπο κοπής. Μόνο που η κοσμοπολίτισσα Φέτα κράτησε τον ιταλικό τύπο, ενώ η χωριάτισσα Σφέλα διατήρησε τις μνήμες της ντοπιολαλιάς της νότιας Πελοποννήσου, όπου το όνομά της σημαίνει λωρίδα! Τη λένε όμως και Τυρί της φωτιάς, περιγράφοντας ακριβώς το στοιχείο που τη διαφοροποιεί περισσότερο. Γιατί σε αντίθεση με τη Φέτα και το Καλαθάκι της Λήμνου, η Σφέλα παράγεται με αναθέρμανση του τυροπήγματος, γεγονός που οδηγεί σε ένα προϊόν με χαμηλότερο ποσοστό υγρασίας και υφή πιο σκληρή και ελαστική. Υπάρχει βέβαια και η θεωρία που συνδέει αυτό το προσωνύμιο με την πολύ πικάντικη και αιχμηρή γεύση της. Πάντως, ούτως ή άλλως, πρόκειται για ένα τυρί στενά συνδεδεμένο με την ποιμενική παράδοση της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, που έχει ενταχθεί στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ της Ε.Ε. από το 1996.

  • ΠροέλευσηΜεσσηνία και Λακωνία Πελοποννήσου
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο, λευκό τυρί άλμης, που παράγεται από πλήρες αιγοπρόβειο γάλα, συνήθως παστεριωμένο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά στους (πρώην) νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης.

Μέθοδος παραγωγής:

Η τεχνική παραγωγής, όπως καθορίζεται στη σχετική απόφαση αναγνώρισης της ΠΟΠ, αλλά και όπως εφαρμοζόταν παραδοσιακά, διαφέρει αρκετά από εκείνη της Φέτας. Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 30-32ο C, με τη βοήθεια παραδοσιακής πυτιάς ή άλλων ενζύμων που έχουν ανάλογη δράση. Ακολουθεί διαίρεση του τυροπήγματος, αναθέρμανσή του μέχρι τους 38-40ο C υπό συνεχή ανάδευση και τοποθέτησή του σε τυρόπανα προς στράγγιση. Στη συνέχεια τοποθετείται σε τυροτράπεζα και πιέζεται ελαφρά. Ακολουθεί η κοπή της τυρόμαζας σε μακρόστενες λωρίδες (σφελίδες), επιφανειακό ξηρό αλάτισμα και τοποθέτησή της σε δοχεία ξύλινα ή μεταλλικά, με άλμη 20 Be. Τα δοχεία παραμένουν για έναν περίπου μήνα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και στη συνέχεια μεταφέρονται σε χώρους με θερμοκρασία 4-6ο C, μέχρι να συμπληρώσει το τυρί ηλικία 3 μηνών τουλάχιστον.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ημίσκληρο τυρί, χωρίς επιδερμίδα, με λευκοκίτρινο χρώμα και πολλές μικρές τρύπες στη μάζα του. Παρουσιάζεται πάντα σε περίπου παραλληλεπίπεδες λωρίδες (σφελίδες). Η μέγιστη υγρασία δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 45% (σε αντίθεση με το 56% της Φέτας), η λιποπεριεκτικότητα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το 40% επί ξηρού, ενώ το αλάτι κινείται γύρω στο 3%.

Περιγραφή:

Συνεκτική υφή, χαρακτηριστικά αρώματα λιπόλυσης και πικάντικη, αλμυρούτσικη, ελαφρά ξινή γεύση, με μεγάλη διάρκεια.

Εποχικότητα:

Η παραγωγή ακολουθεί τη διαθεσιμότητα του πρόβειου κυρίως γάλακτος. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο.

Χρήσεις:

Κυρίως επιτραπέζιο τυρί, που συνοδεύει λαδερά, καταναλώνεται μόνο του, γίνεται ψητό στο χαρτί, μπαίνει σε σαλάτες, αλλά και σε ομελέτες ή πίτες. Ωραίος μεζές για ούζο ή τσίπουρο, αλλά δύσκολος σύντροφος για κρασί.

Σφέλα ΠΟΠ

Σχετικά Άρθρα

Τα μυστικά για ένα τέλειο σαγανάκι

315196 hearts

Στάκα

118656 hearts

Ανεβατό Γρεβενών ΠΟΠ

88890 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: