• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Πρέντζα Κεφαλονιάς

Χώρα: Ελλάδα

Όταν αναφέρεται κανείς στην Πρέντζα είναι απαραίτητο να διευκρινίζει την προέλευση της μια και με την ίδια ονομασία συναντάμε διαφορετικά τυριά σε διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα στα βλαχοχώρια της Ηπείρου ο όρος Πρέντζα περιγράφει ένα τυρί τυρογάλακτος, μια μυζήθρα δηλαδή, συχνά αλατισμένη, ενώ στη Ζάκυνθο ένα φρέσκο, αλοιφώδες τυρί, συνήθως από κατσικίσιο γάλα. Στην Κεφαλονιά όμως η Πρέντζα αποτυπώνει την επινοητικότητα των παλιότερων γενεών, που δεν εννοούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο και το παραμικρό ίχνος τροφίμου. Στην κυριολεξία δεν πρόκειται για τυρί, αλλά για παρασκεύασμα, το οποίο αξιοποιούσε τα τρίμματα που έμεναν στα βαρέλια της Φέτας όταν άδειαζαν. Μην ξεχνάμε ότι το νησί είχε τεράστια παράδοση στην παραγωγή Φέτας και οι Κεφαλλονίτες τυροκόμοι φημίζονταν ως οι καλύτεροι τεχνίτες σε αυτό το είδος τυριού, ήταν δε περιζήτητοι τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στις γειτονικές χώρες. Βέβαια, τώρα πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για κεφαλλονίτικη Φέτα, μια και τα Επτάνησα δεν περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη ζώνη ΠΟΠ, οπότε, τυπικά, η Πρέντζα παράγεται με βάση το λευκό τυρί άλμης.

  • ΠροέλευσηΚεφαλονιά
  • ΔομήΜαλακό, κρεμώδες
  • ΓάλαΠρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Παραδοσιακό, αλοιφώδες παρασκεύασμα με βάση το λευκό τυρί άλμης, από αιγοπρόβειο γάλα. Ως βάση επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η αλμυρή βαρελίσια Μυζήθρα, που λέγεται «στούμπα».

Προέλευση:

Το νησί της Κεφαλονιάς.

Μέθοδος παραγωγής:

Παραδοσιακά, τα τρίμματα της Φέτας ή/και της Μυζήθρας «στούμπα» που έμεναν στα βαρέλια αφού άδειαζαν, «δουλεύονταν» με ελαιόλαδο και θυμάρι (ή θρούμπι), σε αναλογίες που κυρίως είχαν να κάνουν με τις προτιμήσεις κάθε παραγωγού, μέχρι να αποκτήσουν αλοιφώδη υφή. Στις σύγχρονες εκδοχές χρησιμοποιείται λευκό τυρί άλμης, συχνά μαζί με Μυζήθρα και το μείγμα συνήθως ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για μερικές εβδομάδες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακή στην υφή, αλοιφώδης με μικρούς κόκκους, αυτή η «τυροσαλάτα» παίρνει το χρυσοκίτρινο χρώμα του λαδιού, ενώ το θυμάρι ποικίλει με γκριζοπράσινα στίγματα τη μάζα της. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές και δεσμεύσεις σχετικά με την λιποπεριεκτικότητα και την υγρασία.

Περιγραφή:

Στη μύτη επικρατεί το θυμάρι, με το ελαιόλαδο να λειτουργεί ως φόντο, καλύπτοντας πάντως τα αρώματα του τυριού. Η γεύση είναι ιδιαίτερη, πικάντικη, κάποτε και επιθετική, αλμυρή και επίμονη.

Εποχικότητα:

Κάποτε η Πρέντζα αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής στα αγροτικά νοικοκυριά. Διαθέσιμη σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Ωραίος ουζο-τσιπουρομεζές, αλειμμένη σε παξιμάδι ή φρυγανισμένο ψωμί, ταιριάζει ακόμα με λαδερά, ή τοματοσαλάτες, ενώ δεν μπορεί να λείπει από την παραδοσιακή κεφαλονίτικη «ριγανάδα».

Πρέντζα Κεφαλονιάς

Σχετικά Άρθρα

Στάκα

77024 hearts

Μελίχλωρο Λήμνου

65773 hearts

Ανεβατό Γρεβενών ΠΟΠ

60918 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: