Μπάτζος ΠΟΠ
Χώρα: ΕλλάδαΘεωρείται ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της φέτας. Μπάτζος ονομάζονταν ο βοσκός που επιφορτιζόταν με το πήξιμο του γάλακτος. Φτιάχνεται στις περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, από πρόβειο ή μερικώς αποβουτυρωμένο γίδινο γάλα, ή μίξη αυτών με αφαίρεση του 15% της κρέμας και είναι τυρί ΠΟΠ. Έχει λευκό χρώμα και σκληρή υφή χωρίς εξωτερική φλούδα και διατηρείται σε άλμη. Η γεύση του είναι υπόξινη, ελαφρώς πικάντικη και πολύ αλμυρή και γι’ αυτό συχνά ξαλμυρίζεται πριν χρησιμοποιηθεί. Γίνεται καταπληκτικός μεζές ως σαγανάκι αλλά χρησιμοποιείται και τριμμένο στα μακαρόνια ή σκέτο, συνοδεύοντας το με λίγη ντομάτα και ψωμί.
- ΠροέλευσηΔυτική και Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία
- ΔομήΣκληρό
- ΓάλαΠρόβειο, γίδινο ή μείγμα αυτών