• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Τελεμές

Χώρα: Ελλάδα

Ένα ακόμα τυρί από την βαλκανική παράδοση, που έχει πολλές ομοιότητες και λίγες διαφορές με την Φέτα. Το κέντρο παραγωγής του τοποθετείται στη Ρουμανία, η οποία μάλιστα πέτυχε, σχετικά πρόσφατα να αναγνωρίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία ΠΟΠ και μία ΠΓΕ, που περιλαμβάνουν την τοπική ονομασία telemea. Συγκεκριμένα, την Telemea de Ibanesti από αγελαδινό γάλα και την Telemea de Sibiu από πρόβειο γάλα αντίστοιχα. Οι νομάδες κτηνοτρόφοι, αλλά και οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, διέδωσαν την τέχνη του Τελεμέ σε ολόκληρη τη Βαλκανική, όπου με διάφορες ονομασίες συνεχίζει να παράγεται μέχρι σήμερα. Στην Τουρκία πάλι, με τον όρο teleme περιγράφονται όλα τα φρέσκα λευκά τυριά. Στην Ελλάδα καταγράφεται ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όμως παρέμεινε σχεδόν πάντα στη σκιά της Φέτας, φτάνοντας μάλιστα το όνομά του να ταυτισθεί με κατώτερης ποιότητας προϊόν και κατ’ επέκταση να σημαίνει τον «δευτεροκλασάτο» άνθρωπο. Το 1994 αναγνωρίσθηκε ως προϊόν ΠΟΠ, αλλά δυο χρόνια αργότερα η αναγνώριση απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η ένδειξη Τελεμές αποτελεί κοινόχρηστη ονομασία, χωρίς δεσμευτικές προδιαγραφές.

  • ΠροέλευσηΕλλάδα
  • ΔομήΣυμπαγές, ημίσκληρο έως σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό ή ημίσκληρο τυρί άλμης, που παράγεται από πλήρες, κατά κανόνα παστεριωμένο, πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα ή μείγματά τους. Στην πράξη το αγελαδινό γάλα κυριαρχεί.

Προέλευση:

Με βάση την απόφαση του 1994, η οποία βέβαια έχει πάψει να είναι δεσμευτική, το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς, σε θερμοκρασία 33-35ο C, μέσα σε 45 έως 60 λεπτά. Το τυρόπηγμα «κόβεται» σε κύβους με ακμή περίπου 2 εκατοστών και μεταφέρεται σε καλούπια για στράγγιση, όπου υποβάλλεται σε πίεση που αυξάνεται προοδευτικά έως και το 4πλάσιο του βάρους της τυρόμαζας. Η στράγγιση ολοκληρώνεται σε 2-4 ώρες και ακολουθεί κόψιμο σε κομμάτια και τοποθέτηση σε άλμη 13-15 Be για 4-6 ώρες. Στη συνέχεια τα κομμάτια τοποθετούνται σε βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία, καλύπτονται με άλμη 7-8 Be και παραμένουν σε χώρους με θερμοκρασία 12-14ο C για ένα μήνα περίπου, πριν μεταφερθούν σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 6ο C, όπου θα μείνουν για 2 ακόμα μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του τυριού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό έως ημίσκληρο τυρί, χωρίς επιδερμίδα, με μάζα λευκού ή υπόλευκου χρώματος, συμπαγή, με ή χωρίς οπές και λίγες μηχανικές σχισμές. Η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 56% κατά βάρος, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα είναι 43% επί ξηρού, ενώ το αλάτι βρίσκεται συνήθως κάτω από το 3%.

Περιγραφή:

Ευχάριστα αρώματα γάλακτος και λιπόλυσης στη μύτη, ελαφρά όξινη και ορεκτικά αλμυρή γεύση στο στόμα. Συχνά εμφανίζεται πιο όξινη από την Φέτα, με πιο θρυπτή και σκληρή υφή. υφή

Εποχικότητα:

Παράγεται και καταναλώνεται σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου.

Χρήσεις:

Μπορεί να αντικαταστήσει την Φέτα σχεδόν παντού, αν και ως επιτραπέζιο έχει λιγότερο πλούσια γεύση, λόγω αγελαδινού γάλακτος. Προτιμήστε το για τη μαγειρική και τις πίτες. Αν το δοκιμάσετε μόνο του, συνοδεύστε το με μια Ρετσίνα ή ένα ζωηρό, λευκό, ξηρό κρασί με δυνατή προσωπικότητα.

Τελεμές

Σχετικά Άρθρα

Πώς φτιάχνω άλμη

277696 hearts

Στάκα

105056 hearts

Μελίχλωρο Λήμνου

80951 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: