• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Πηχτόγαλο Χανίων Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Παλιότερα γνωστό ως Γαλομυζήθρα, αλλά και Ανθόγαλα σε κάποιες περιοχές του Ηρακλείου, το Πηχτόγαλο απέκτησε την καινούργια, επίσημη ονομασία του το 1994, όταν αναγνωρίσθηκε η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η οποία βέβαια προέκυψε πιθανότατα από την ανάγκη να γίνει σαφές ότι δεν είχε καμιά σχέση με την Ξινομυζήθρα Κρήτης, που έπαιρνε τη δική της ΠΟΠ την ίδια εποχή. Απλό και γρήγορο στην τυροκόμησή του, αποτελούσε παραδοσιακά το «εύκολο» φαγητό για τους βοσκούς στα βουνά, αλλά και μια καλή διέξοδο για το γάλα των οικόσιτων ζώων, κυρίως των κατσικιών. Παρόμοια τυριά –λιγότερο ή περισσότερο γνωστά- συναντάμε στην παράδοση πολλών άλλων κτηνοτροφικών ζωνών, όπως το Κατίκι Δομοκού, το Τσαλαφούτι της Αιτωλοακαρνανίας, το Γκερεμέζι και η μεσσηνιακή Άρμη.

  • ΠροέλευσηΧανιά Κρήτης
  • ΔομήΚρεμώδης
  • ΓάλαΠρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό, αλοιφώδες τυρί, από κατσικίσιο ή/και πρόβειο, πλήρες γάλα, κατά κανόνα παστεριωμένο στις εμπορικές του εκδοχές.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται μέσα στα όρια του πρώην νομού (τώρα Περιφερειακή Ενότητα) Χανίων. Στην ίδια περιοχή πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής.

Μέθοδος παραγωγής:

Η πήξη του γάλακτος γίνεται σε θερμοκρασία 18-25ο C, εντός δύο ωρών περίπου, με τη βοήθεια παραδοσιακής πυτιάς ή άλλων ενζύμων με ανάλογη δράση. Μετά την ολοκλήρωση της πήξης, το τυρόπηγμα παραμένει για οξίνιση επί 24 ώρες περίπου. Στη συνέχεια, χωρίς διαίρεση, μεταφέρεται σε υφασμάτινους σάκους ή τυρόπανα για στράγγιση. Στο στραγγισμένο τυρόπηγμα προστίθεται αλάτι 1% περίπου και το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, χωρίς σχήμα και επιδερμίδα, με αλοιφώδη υφή, χωρίς οπές και με λευκό χρώμα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία καθορίζεται στο 65% κατά βάρος, ενώ η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα στο 50% επί ξηρού, συνδυασμός που πρακτικά σημαίνει περίπου 16% λιπαρά στο τυρί ως έχει. Το αλάτι δεν ξεπερνά το 1,5%.

Περιγραφή:

Ευχάριστα αρώματα γάλακτος, που έχει υποστεί οξίνιση και δροσερή, υπόξινη γεύση.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν προς το τέλος της Άνοιξης και στην αρχή του Καλοκαιριού. Τώρα είναι διαθέσιμο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, με πολλές χρήσεις τόσο ως μεζές σε φρυγανισμένο ψωμί, όσο και ως συνοδευτικό σε σαλάτες, κρητικό ντάκο και λαδερά. Για τις χανιώτισσες νοικοκυρές είναι απαραίτητο στο τοπικό μπουρέκι, την κρεατότουρτα και στη φημισμένη χανιώτικη μπουγάτσα. Ταιριάζει με λευκά, ξηρά κρασιά, με ελαφρά τονισμένη οξύτητα.

Πηχτόγαλο Χανίων Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Σφακιανή πίτα: το μυστικό κρύβεται στο τυρί -και στο πάχος της!

106089 hearts

Στάκα

77024 hearts

Μελίχλωρο Λήμνου

65773 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: