• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Comté

Χώρα: Γαλλία

Συγγενής της ελβετικής Gruyère, το Comté ήταν το πρώτο τυρί για το οποίο αναγνωρίσθηκε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στη Γαλλία, ενώ παραμένει και πρώτο σε όγκο παραγωγής μεταξύ των τυριών αυτής της κατηγορίας, στη χώρα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα σκληρά τυριά σε πολύ μεγάλα κεφάλια, που βοηθούσαν τόσο τη συντήρηση όσο και τη μεταφορά, παράγονταν στην περιοχή της Franche-Comté, στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ελβετία, ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Όμως, τη σημερινή του μορφή το Κοντέ την πήρε μετά τον 17ο αιώνα, όταν πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετανάστευσαν στην γειτονική Ελβετία, εξαιτίας του 30ετούς πολέμου και επιστρέφοντας, μετά το τέλους του, έφεραν μαζί τους και την τεχνογνωσία της τυροκόμησης της Gruyère. Η ανάγκη να προστατευθεί η ταυτότητα και η μοναδικότητα του Κοντέ, έχει οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, από την διατροφή των ζώων και προέλευση του γάλακτος μέχρι την ωρίμανση και την εμπορία των τυριών. Το δε πολύ μεγάλο μέγεθος του κάθε κεφαλιού, που απαιτεί περίπου 500 κιλά γάλα για να δημιουργηθεί, είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πολλών συνεργατικών τυροκομικών μονάδων.

  • ΠροέλευσηMassif du Jura
  • ΔομήΗμίσκληρο
  • ΓάλαΑγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό, κίτρινο τυρί, από φρέσκο, απαστερίωτο, αγελαδινό γάλα, που μπορεί να είναι μερικώς αποβουτυρωμένο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από αγελάδες της ράτσας Montbéliarde ή της ράτσας Simmental française ή από μεταξύ τους πιστοποιημένες διασταυρώσεις. Τα ζώα εκτρέφονται σε μια καθορισμένη ζώνη, που περιλαμβάνει τμήματα των νομών Ain, Doubs, Jura, Saône et Loire και Haute Savoie της Περιφέρειας Bourgogne-Franche-Comté και η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως στην ελεύθερη βοσκή. Στην ίδια ζώνη πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής, ωρίμανσης και τυποποίησης του τυριού.

Μέθοδος παραγωγής:

Οι τυρολέβητες είναι κατασκευασμένοι υποχρεωτικά από χαλκό και η μέγιστη χωρητικότητά τους δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 5000 λίτρα γάλακτος. Το μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα πήζει με τη βοήθεια φυσικής πυτιάς από μοσχαράκι, σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40ο C. Το τυρόπηγμα «κόβεται» και αναθερμαίνεται στους 53ο C τουλάχιστον, για 30 λεπτά περίπου υπό συνεχή ανάδευση. Ακολούθως το τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια, όπου πιέζεται, για τουλάχιστον 6 ώρες με ειδικές πρέσες, ώστε να απομακρυνθεί το τυρόγαλα. Μετά την ολοκλήρωση της πίεσης, το τυρί είναι έτοιμο να ξεκινήσει την διαδικασία της ωρίμανσης, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 4 μήνες –αν και όχι σπάνια φτάνει ή ξεπερνά τους 24 μήνες- και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Την «προωρίμανση» που περιλαμβάνει μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία ξηράς ή υγρής αλάτισης και επαλείψεων με άλμη και καλλιέργεια ωρίμανσης, ώστε να σχηματισθεί η κρούστα του τυριού. Διαρκεί κατ’ ελάχιστο 21 μέρες και λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον με θερμοκρασία 10-15ο C και 90% υγρασία. Η κυρίως ωρίμανση γίνεται σε χώρους με θερμοκρασία μικρότερη των 19ο C και υγρασία, κατά κανόνα, μεγαλύτερη του 92%. Τα ράφια είναι από ξύλο ελάτης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Τα κεφάλια του Comté θυμίζουν μυλόπετρα, με διάμετρο 55 έως 75 εκατοστά, ύψος 8-13 εκατοστά και βάρος 32 έως 45 κιλά. Συνήθως πωλούνται σε κομμάτια ή τριμμένα. Η επιδερμίδα του είναι σκληρή, καθαρή, με χρυσό ή καφεκίτρινο χρώμα και η μάζα του συμπαγής, ελαστική, με ελάχιστες ή καθόλου οπές και υποκίτρινο έως κίτρινο χρώμα. Η μέγιστη υγρασία καθορίζεται στο 38% κατά βάρος, η λιποπεριεκτικότητα μεταξύ 45 και 54% επί ξηρού, ενώ το αλάτι δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 0,6% αλλά σπάνια ξεπερνάει το 1%.

Περιγραφή:

Τα χαρακτηριστικά του Κοντέ εξαρτώνται κυρίως από την διάρκεια της ωρίμανσής του. Σε γενικές γραμμές πάντως πρόκειται για ένα τυρί με ισχυρή προσωπικότητα, ειδικά στις παλαιωμένες εκδοχές του, με πλούσιο αρωματικό δυναμικό, που κινείται από τα ξερά φρούτα και τα λουλούδια μέχρι το βούτυρο και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Η γεύση χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, ισορροπία και επίμονο τελείωμα, ενώ όχι σπάνια, αν πρόκειται για τυριά μεγαλύτερης «ηλικίας», στην υφή αναγνωρίζουμε τους χαρακτηριστικούς κρυστάλλους της τυροζίνης.

Εποχικότητα:

Αν και παράγεται σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, τα καλοκαιρινά τυριά διαφέρουν ελαφρά από τα χειμωνιάτικα λόγω των αλλαγών στη διατροφή των ζώων.

Χρήσεις:

Κατ’ εξοχήν επιτραπέζιο τυρί, το Comté ταιριάζει με πληθωρικά, ώριμα λευκά κρασιά, όπως τα κίτρινα κρασιά του Jura ή τα πορτοκαλί κρασιά, που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Comté

Σχετικά Άρθρα

Τα πάντα για το φοντί. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένο; Μια συνταγή και οι απαντήσεις.

101643 hearts

Σερβίρω ποικιλία τυριών: Με τι τα συνοδεύω;

56554 hearts

Μπορεί ένα τυρί να βελτιώσει τη γεύση του κρασιού; Η επιστήμη απαντά

5727 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: