• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ

Χώρα: Ελλάδα

Το ελαιόλαδο υπήρξε εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια –και παραμένει- ένα εξαιρετικό μέσο συντήρησης, που εκμεταλλεύθηκαν οι άνθρωποι σε όλες σχεδόν τις περιοχές, όπου ευδοκιμούσε η ελιά, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής διάφορων τροφίμων. Ανάμεσά τους φυσικά και πολλών τυριών. Έτσι, από τη Ζάκυνθο και τις Κυκλάδες, μέχρι την Κρήτη και τα Κύθηρα συναντάμε «λαδοτύρια» που είτε ωριμάζουν και συντηρούνται στο ελαιόλαδο, είτε αλείφονται εξωτερικά με αυτό ή ακόμα και με το κατακάθι –τη μούργα- των βαρελιών. Η ιδιαιτερότητα του μυτιληνιού Λαδοτυριού, -που οι παλιότεροι συνήθιζαν να συντηρούν σε πιθάρια γεμάτα ελαιόλαδο- χάρη στην οποία απέκτησε φήμη κι έγινε δημοφιλές, οφειλόταν σε δυο παράγοντες. Στην λεπτή και απαλή γεύση του ντόπιου λαδιού, που δεν «έπνιγε» τα αρώματα του τυριού και στην ίδια την υφή του τυριού, η οποία ήταν αρκετά σκληρή ώστε να περιορίζεται η απορρόφηση λαδιού. Βέβαια, από την αναγνώριση της ΠΟΠ, το 1994, για λόγους οικονομίας και ευκολίας, δεν προβλέπεται ωρίμανση του τυριού σε ελαιόλαδο και επομένως οι περισσότερες –και φθηνότερες- εκδοχές που κυκλοφορούν στην αγορά απλώς είναι καλυμμένες με φιλμ παραφίνης.

  • ΠροέλευσηΜυτιλήνη
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό λευκό τυρί, από πλήρες, συνήθως παστεριωμένο, πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Λέσβου, όπου πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης.

Μέθοδος παραγωγής:

(όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση της ΠΟΠ): Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34ο C, με παραδοσιακή ή άλλη πυτιά, εντός 30΄. Ακολουθεί διαίρεση του τυροπήγματος, αναθέρμανση μέχρι τους 45ο C και μεταφορά του σε καλούπια, όπου παραμένει μέχρι να αποκτήσει σταθερή δομή και το χαρακτηριστικό του σχήμα. Ακολουθεί επιφανειακό ξηρό αλάτισμα και ωρίμανση του τυριού σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία 85% περίπου και θερμοκρασία 12-16ο C, επί τρεις τουλάχιστον μήνες. Πάντως, παρότι δεν προβλέπεται, αρκετοί παραγωγοί προσφέρουν πλέον και εκδοχές, που έχουν ωριμάσει για κάποιο διάστημα σε ελαιόλαδο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Κυκλοφορεί σε μικρά κεφαλάκια, με διάμετρο βάσης περίπου 10 εκατοστά, ύψος επίσης 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1,5 κιλό. Θα το βρείτε επίσης, συνήθως σε μικρότερα κομμάτια, είτε σε αεροστεγείς συσκευασίες, είτε σε πλαστικά δοχεία, συντηρημένο σε λάδι. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 38% κατά βάρος, η λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται στο 40% κατ’ ελάχιστο (πρακτικά γύρω στο 27% ή λίγο παραπάνω, στο τυρί ως έχει) και το αλάτι κυμαίνεται από 2 έως 3%.

Περιγραφή:

Τυρί με σκληρή επιδερμίδα και σκληρή μάζα με διάσπαρτες μικρές τρύπες. Το χρώμα κινείται από το υπόλευκο έως το υποκίτρινο, ανάλογα αν το κεφαλάκι έχει ωριμάσει στο λάδι ή όχι. Ο αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας σχετίζεται επίσης με την παραμονή ή όχι σε ελαιόλαδο, αλλά σε γενικές γραμμές όλα τα λαδοτύρια της Μυτιλήνης διαθέτουν μια πικάντικη, αρκετά αλμυρή πλευρά.

Εποχικότητα:

Η περίοδος παραγωγής ορίζεται από τη διαθεσιμότητα του πρόβειου γάλακτος. Παραδοσιακά η αποθήκευση σε ελαιόλαδο επέτρεπε την κατανάλωση ολόκληρο το χρόνο, κάτι που δεν άλλαξε και με τις σύγχρονες μεθόδους συσκευασίας.

Χρήσεις:

Ο πικάντικος χαρακτήρας και η σκληρή υφή του το κάνουν ιδανικό μεζέ για ούζο ή τσίπουρο. Μπορεί επίσης να νοστιμίσει τις μακαρονάδες, αλλά και πολλές μυτιληνιές συνταγές όπως τα σουγάνια (τους τοπικούς κρεμμυδοντολμάδες), τους γκιουσλεμέδες και το νόστιμο μυτιληνιό σφουγγάτο.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ

Σχετικά Άρθρα

Τα μυστικά για ένα τέλειο σαγανάκι

307339 hearts

Υπάρχει ιδανικός μεζές για το τσίπουρο, το ούζο και τα λοιπά αποστάγματα;

26527 hearts

Τυροβολάκι Μυτιλήνης

23929 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: