• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Βολάκι (ή Κεφαλάκι ή Στρογγυλό Τήνου & Άνδρου)

Χώρα: Ελλάδα

Το Βολάκι είναι ίσως το πιο γνωστό τυρί της Άνδρου και συνδέεται στενά με την διατροφική καθημερινότητα των κατοίκων της, που, όπως λένε, «το τρώνε ακόμα και με τον καφέ». Παρόμοια τυριά συναντά κανείς και στα γειτονικά νησιά της Σύρου και της Τήνου. Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό βώλαξ και παραπέμπει στο σχήμα του, που θυμίζει μικρό αχλαδόμορφο σβώλο. Το σχήμα αυτό διαμορφώνεται με το χέρι, ακόμα και στις εμπορικές εκδοχές του τυριού. Συνδέεται επίσης με την ανδριώτικη έκφραση της Κοπανιστής, καθώς αποτελεί «ενδιάμεσο στάδιο» στη διαδικασία παραγωγής της. Κυκλοφορεί αφού στεγνώσει για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα.

  • ΠροέλευσηΤήνος, Άνδρος
  • ΔομήΜαλακό ή σκληρό
  • ΓάλαΑγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό τυρί, ημίσκληρο ή σκληρό, από παστεριωμένο, πλήρες, αγελαδινό γάλα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νομοθετημένες προδιαγραφές για το Βολάκι, δεν αποκλείεται να συναντήσουμε απαστερίωτες εκδοχές ή/και πρόβειο γάλα, κυρίως σε χωρικές τυροκομήσεις

Προέλευση:

Κατά κανόνα, το γάλα προέρχεται από το νησί της Άνδρου.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς –παλιότερα και με χυμό λεμονιού- και το τυρόπηγμα μένει για οξίνιση περίπου για μια μέρα. Σε αυτή τη φάση το ανάλατο τυρί λέγεται Αρμεξιά. Στη συνέχεια αλατίζεται και στραγγίζει σε τσαντήλες, οπότε λέγεται Μαλαχτό ή Μαλακό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ταβέρνες του νησιού. Ακολουθεί πίεση σε πιεστήριο –παλιότερα ανάμεσα σε δυο επίπεδες πέτρες- για να απομακρυνθεί το υπόλοιπο του ορού και να δημιουργηθεί η Πετρωτή. Ετούτη η Πετρωτή, αλέθεται και πλάθεται με το χέρι σε αχλαδόσχημα, συνήθως, Βολάκια, που κρεμιούνται στον αέρα, τυλιγμένα σε τουλπάνι. Ο χρόνος παραμονής στον αέρα θα καθορίσει και τον γευστικό τους χαρακτήρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ημίσκληρο ή σκληρό τυρί (ανάλογα με το επίπεδο ξήρανσης), χωρίς επιδερμίδα, που κυκλοφορεί σε κεφαλάκια 250-300 γραμμαρίων. Μάζα συνεκτική, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, χωρίς οπές, που αποκτά ελαφρά θρυπτή υφή με τον χρόνο. Συνήθως, η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 45% στην φρέσκια εκδοχή, η λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται επίσης γύρω στο 45% επί ξηρού (πρακτικά γύρω στο 32% στο τυρί ως έχει), ενώ το αλάτι δεν ξεπερνά το 3 έως 3,5%.

Περιγραφή:

Τα χαρακτηριστικά του τυριού διαφοροποιούνται ανάλογα με την «ηλικία» του. Με φρέσκα αρώματα γάλακτος και δροσερή οξύτητα στην αρχή, αποκτά περισσότερο πικάντικο χαρακτήρα στη συνέχεια, με αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, αλλά και αλμυρούτσικη γεύση.

Εποχικότητα:

Καθώς παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, είναι διαθέσιμο σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Κατ’ εξοχή επιτραπέζιο τυρί, ως φρέσκο τρώγεται μόνο του ή συνοδεύει λαδερά και σαλάτες. Ως ξερό, που λέγεται και Κεφαλάκι, ταιριάζει πολύ σε μακαρονάδες ή όπου αλλού χρειάζεται ένα νόστιμο τυρί για τρίψιμο.

Βολάκι (ή Κεφαλάκι ή Στρογγυλό Τήνου & Άνδρου)

Σχετικά Άρθρα

Πώς το τυρί μένει πάντα σε φόρμα

152752 hearts

Γραβιέρα, η αγαπημένη

58882 hearts

Μαλαθούνι (ή Σκλαβοτύρι Τήνου)

35776 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: