• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Σκοτύρι ή Ασκοτύρι Ίου

Χώρα: Ελλάδα

Οι ασκοί από κατάλληλα επεξεργασμένες προβιές κατσικιών κυρίως, αλλά και προβάτων, υπήρξαν πιθανότατα οι πρώτοι περιέκτες που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για την αποθήκευση ή την μεταφορά των φρέσκων τυριών. Και τούτη η πρακτική, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν απαράλλαχτη για πολλούς αιώνες, «γέννησε» έναν εντελώς ξεχωριστό τύπο τυριών, που αλλού ονομάστηκαν τουλουμοτύρια ή τουλουμίσια και αλλού ασκοτύρια. Φυσικά, κάθε τόπος είχε τις ιδιαιτερότητές του ως προς την τεχνική και το είδος του γάλακτος, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να βρούμε δυο τουλουμοτύρια από διαφορετικές περιοχές να μοιάζουν μεταξύ τους. Όπως επίσης είναι απίθανο, να βρούμε τουλουμοτύρι που ωριμάζει σε πραγματικούς ασκούς από δέρμα ζώων, καθώς, για λόγους υγιεινής, αλλά και ευκολίας, έχουν αντικατασταθεί από πλαστικά δοχεία ή ξύλινα βαρέλια. Το μικρό, άγονο κυκλαδονήσι, η Ίος ή Νιος, φημίζεται για το δικό της ασκοτύρι -σκοτύρι στη ντοπιολαλιά- που αρωματίζεται με θρύμπι και αυτό αποτελεί την ιδιαιτερότητα του τυριού, ενώ μερικοί προσθέτουν πιπέρι για να τονίσουν τον πικάντικο χαρακτήρα του.

  • ΠροέλευσηΊος
  • ΔομήΜαλακό, Αλοιφώδες
  • ΓάλαΜείγμα πρόβειου και κατσικίσιου

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Μαλακό λευκό τυρί που προέρχεται από το «πάντρεμα» δύο άλλων τυριών, του ντόπιου Κεφαλοτυριού και της Μυζήθρας. Στο μεν Κεφαλοτύρι επικρατεί το πλήρες κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, ενώ σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιούν και αγελαδινό, η δε Μυζήθρα είναι προϊόν τυρογάλακτος, από τα ίδια γάλατα.

Προέλευση:

Κατά κανόνα, το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στην Ίο. Στο νησί υπάρχουν δύο πιστοποιημένα τυροκομεία.

Μέθοδος παραγωγής:

Μικρά κομμάτια από φρέσκο, νιώτικο κεφαλοτύρι, αναμειγνύονται με φρέσκια, αλατισμένη μυζήθρα, θρύμπι και λίγο γάλα σε κλειστό δοχείο (πλαστικό, ξύλινο ή σπανίως δερμάτινο), όπου παραμένουν για ωρίμανση επί μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Ενδιαμέσως, πραγματοποιούνται αναστροφές ή άλλοι κατάλληλοι χειρισμοί, ώστε να απομακρύνονται τα υγρά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα, με λευκό έως υπόλευκο χρώμα και υφή που ανάλογα με τον παραγωγό μπορεί να είναι από κρεμώδης έως περισσότερο συνεκτική. Συνήθως, η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 60% κατά βάρος, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (γύρω στο 25% στο τυρί ως έχει). Το αλάτι βρίσκεται συνήθως κάτω από το 2%.

Περιγραφή:

Αρωματικά επικρατεί το θρύμπι, ενώ η γεύση είναι πικάντικη, πλούσια, επίμονη και διακριτικά όξινη, με το θρύμπι να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο στόμα.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν προς το τέλος της Άνοιξης και αργότερα, με την κατάλληλη φροντίδα όμως μπορούσε να διατηρηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Με τα σύγχρονα μέσα είναι διαθέσιμο σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που μπορεί να καταναλωθεί ως μεζές για το ούζο ή να συνοδεύσει γεμιστά, λαδερά και σαλάτες. Στην κουζίνα, δοκιμάστε το σε ομελέτες, τυρόψωμα και πίτες. Ταιριάζει με λευκά, ξηρά κρασιά, που διαθέτουν νεύρο και υπόσταση.

Σκοτύρι ή Ασκοτύρι Ίου

Σχετικά Άρθρα

Ίος, το νησί της ιστορίας και των νόστιμων τυριών

12595 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: