• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Το κάνουν οι κατσίκες καλύτερα;

Χώρα: Παραγωγή

Οι κατσίκες αποτελούσαν, και σε πολλά μέρη της Ελλάδας αποτελούν ακόμα, αναπόσπαστο κομμάτι του νοικοκυριού. Κάθε ελληνικό σπίτι είχε την κατσίκα του, που έδινε το γάλα της ημέρας για να πιουν τα μέλη της οικογένειας, αλλά και για να κάνουν όλα τα παράγωγά του, όπως το γιαούρτι και το τυρί. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και στις πιο δύσκολες χρονικές στιγμές, μπορούσαν να βρεθούν λύσεις για την τροφή της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, στη χώρα μας, ο πληθυσμός αιγών αγγίζει τα 6 εκατομμύρια!

cheeselovers goat

Η ιστορία όμως της κατσίκας, αν εμπιστευτούμε τη μυθολογία, πάει πολύ πιο πίσω, καθώς γνωστή σε όλους είναι η κατσίκα Αμάλθεια, η τροφός του Δία, που φρόντιζε να μην του λείψει τίποτα, όσο έμενε κρυμμένος από τον Κρόνο. Παράλληλα, όλοι γνωρίζουμε το «κέρας της Αμάλθειας», που ήταν πάντα γεμάτο με ό,τι λαχταρούσε ο κάτοχός του, και έγινε σύμβολο της αφθονίας και του πλούτου.

cheeselovers goat cheese

Μπορεί τα τελευταία χρόνια, στις πόλεις, το κατσικίσιο γάλα να μην είναι πολύ γνωστό και να μην το προτιμά η πλειοψηφία, ίσως επειδή η γεύση του είναι λίγο πιο έντονη, αλλά τα στοιχεία που προέρχονται από πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι αστοί τελικά μάλλον το...υποτιμάμε! Λόγω του ότι το κατσίκι εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρά μέρη για να ζήσει και να βοσκήσει, το γάλα του, όπως και το κρέας του, είναι αγνά και γεμάτα βιταμίνες. Τελευταία, βέβαια, που υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις συνθήκες εκτροφής των σταυλισμένων γαλακτοπαραγωγών ζώων, έχει παρατηρηθεί τάση για στροφή προς το γίδινο γάλα.

cheeselovers goat milk2

Τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πολλά και σημαντικά για την υγεία. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών, μετά το μητρικό.

cheeselovers goat cheese katiki

Βοηθά ιδιαίτερα σε θέματα οστεοπόρωσης και οστεοπενίας, γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά καλύτερα τα μεταλλικά του στοιχεία (όπως ο σίδηρος), ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η Α, Β1, Β3 και Κ, καθώς επίσης και σε ασβέστιο. Άρα είναι ωφέλιμο, ανάμεσα σε άλλα, για την όραση, τα οστά, την υγεία της καρδιάς, αλλά και το νευρικό σύστημα. Σε σχέση με άλλα γάλατα, όπως για παράδειγμα το αγελαδινό, η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη, που σημαίνει ότι μπορεί να το «αντέχει» κάποιος με ελαφριά δυσανεξία. Παράλληλα, η σύνθεση των πρωτεϊνών του είναι τέτοια, που μειώνει τις αλλεργίες που μπορεί να προκαλούν οι...ανταγωνιστές του! Λόγω του μεγάλου ποσοστού ινοσιτόλης που περιέχει -ουσία που βοηθά τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων- είναι πολύ πιο ελαφρύ και εύπεπτο.

cheeselovers goat cheese2

Ένα τόσο πολύτιμο γάλα για τους Έλληνες, δεν θα μπορούσε να μην είναι πρωταγωνιστής και στα παράγωγά του, όπως το τυρί. Αρκετά από τα τυριά που απολαμβάνουμε προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα, αν και συχνά βεβαίως αναμειγνύεται με πρόβειο, όπως για παράδειγμα στη φέτα. Το Kατίκι Δομοκού Π.Ο.Π, το Ανεβατό Γρεβενών Π.Ο.Π και ο Μπάτζος Π.Ο.Π., όπως και πολλές ξινομυζήθρες τοπικές, είναι Ελληνικά τυριά που συνηθέστατα παρασκευάζονται μόνο με κατσικίσιο γάλα. Κοντά σ’αυτά, πάμπολλα ξένα κατσικίσια τυριά, όπως το νορβηγικό Gjetost, το ιταλικό Caprino ή το ινδικό Paneer. Η Γαλλία, ιδίως, περηφανεύεται πως έχει περισσότερα από 1.000 κατσικίσια τυριά (fromages de chèvre), μεταξύ των οποίων τα περίφημα Bouchon de Chèvre, Crottin du Chavignol, το Bounon, το Faiselle ή το St. Maure de Tourraine.

cheeselovers goat cheeses

Μήπως λοιπόν να δώσουμε μια ευκαιρία στο κατσικίσιο γάλα, ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε τη γεύση του που, μεταξύ μας, δεν έχει καμια σχέση με αυτήν που φανταζόμαστε πως έχει; Ή με αυτήν που είχε αυτό που, με το ζόρι μας έδιναν όταν ήμασταν παιδιά, από την κατσίκα της γιαγιάς; Mπορούμε να το βρούμε, πλέον, συσκευασμένο και έτοιμο, από Έλληνες παραγωγούς, στη γειτονιά μας!

Σχετικά Άρθρα

Τα μυστικά για ένα τέλειο σαγανάκι

284609 hearts

Συνταγές με φέτα και φρέσκο ανθότυρο!

87798 hearts

Πυτιά δεν είναι μόνο μία

57915 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: