• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Τελικά μπαίνει ή δε μπαίνει στην κατάψυξη;

Χώρα: Πρακτικές Συμβουλές

Εδώ οι απόψεις διχάζονται. Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν «ιεροσυλία» να βάλεις το τυρί στην κατάψυξη για να το διατηρήσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό, στην προσπάθειά τους να το εκμεταλλευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα τυρί να καταψυχθεί, αλλά κάποια είδη δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την απόψυξή τους.

Το κυριότερο θέμα που προκύπτει είναι ότι, κατά την ψύξη του, σχηματίζονται μέσα στο τυρί κρύσταλλοι πάγου, καθώς το νερό που περιέχουν όλα τα τρόφιμα, παγώνει. Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή του ξεπαγώματος, την ώρα που το παγωμένο νερό λιώνει, η μοριακή δομή του τυριού καταστρέφεται και το τυρί αποκτά πιο ξηρή μάζα και υφή από την αρχική, καθώς και, συχνά, πιο πικρή γεύση. Ειδικά τα μαλακά τυριά, που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, όταν βγαίνουν από την κατάψυξη, «βγάζουν» τα υγρά τους, που έχουν διαχωριστεί από τη μάζα (που κατά συνέπεια είναι σκληρότερη και στεγνότερη).

Η υφή των φρέσκων τυριών, όπως και των αντίστοιχων μαλακών, είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από την ψύξη και γι’ αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε για τις ποικιλίες αυτές. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται και τα χειροποίητα, παραδοσιακά τυριά, με τις «λεπτές» γεύσεις, όπως επίσης και όσα έχουν σχισμές, τρύπες ή ρωγμές.

Τα πιο «ακίνδυνα» τυριά για κατάψυξη είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, τριμμένα, θρυμματισμένα ή λιωμένα. Όσα είναι πιο ώριμα και έχουν παραχθεί βιομηχανικά , όπως για παράδειγμα το cheddar, ή η παρμεζάνα, έχουν ομοιόμορφη μάζα (χωρίς οπές), οπότε έχουν και λιγότερες «ζημιές» στην υφή τους. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα πάθουν τίποτα μετά από την απόψυξη, ίσως μόνο αποκτήσουν μια, ελαφρώς, πιο μεταλλική γεύση (η οποία, ειδικά στη μαγειρική, δεν είναι καν διακριτή).

katapsuksi 2 cheeselovers

Γεγονός πάντως είναι ότι τα ώριμα τυριά μπορούν, αν αποθηκευτούν σωστά, να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, οπότε δεν είναι και αναγκαίο να καταφύγει κανείς στην κατάψυξη. Τα τυριά, από την άλλη, που παράγονται με βιομηχανική μέθοδο, προορίζονται για να είναι «ανθεκτικά». Παρόλο όμως που δεν είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας, είναι προτιμότερο, αν τα έχουμε καταψύγει, να τα χρησιμοποιήσουμε είτε στη μαγειρική, είτε λιωμένα π.χ. σε τοστ. Το σκληρό τριμμένο τυρί από την άλλη, επειδή έχει πολύ μικρή μάζα, δεν αποκτά τους κρυστάλλους που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, κι έτσι, μετά από λίγα μόνο λεπτά απόψυξης, είναι έτοιμο για χρήση.

Όπως βλέπετε, σαφής απάντηση δεν υπάρχει! Όλα είναι θέμα αφ’ενός αντίληψης για τη γεύση και αφ’ετέρου ευκολίας και πρακτικότητας. Εσείς σε ποια πλευρά ανήκετε; Bάζετε στην κατάψυξη τα τυριά σας ή όχι;

Σχετικά Άρθρα

Πώς και για πόσο διατηρείται η φέτα στο ψυγείο;

324269 hearts

Τα μυστικά για ένα τέλειο σαγανάκι

305967 hearts

Πώς φτιάχνω άλμη

277637 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: