• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κασκαβάλι (Λήμνου και Σαμοθράκης)

Χώρα: Ελλάδα

Το Κασκαβάλι είναι ένα παλιό τυρί, συνδεδεμένο με την τυροκομική παράδοση των Βλάχων κτηνοτρόφων της βόρειας Πίνδου, οι οποίοι μέσω των συνεχών μετακινήσεών τους το διέδωσαν σχεδόν σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, αλλά και σε ένα μέρος της Τουρκίας. Για την προέλευση της ονομασίας του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Κάποιες το συνδέουν με το «κας» (τυρί στα βλάχικα) και το καβάλι (άλογα), το τυρί που μεταφέρονταν με τα άλογα δηλαδή, παραπέμποντας στη μεταφορά της στεγνωμένης τυρόμαζας από τα πρόχειρα, ορεινά τυροκομεία (κασσερίες) στις οργανωμένες μονάδες, όπου πραγματοποιούνταν η δεύτερη φάση της διαδικασίας παραγωγής του. Κάποιες άλλες το ετυμολογούν από το ιταλικό caciocavallo (τυρί + άλογο), συνδέοντάς το με το ομώνυμο τυρί της γειτονικής χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το Κασέρι, πριν …ονομασθεί Κασέρι, μια και τούτη η δεύτερη ονομασία επικράτησε στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα και μετά. Ως Κασκαβάλι συνεχίζει να παράγεται –φυσικά, με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρομάζας (pasta fillata)- στην Λήμνο και τη Σαμοθράκη, αλλά και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στις αρχές του 2020 μάλιστα η Ρουμανία πέτυχε την αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το Κασκαβάλι μιας περιοχής στα βορειοδυτικά της χώρας (Caşcaval de Săveni), που παράγεται όμως από αγελαδινό γάλα. Από την άλλη, με προεξάρχουσα την Περιφέρεια Ηπείρου, γίνονται ενέργειες αναγνώρισης ΠΟΠ Κασκαβάλι Πίνδου, για την Ελλάδα.

  • ΠροέλευσηΛήμνος, Σαμοθράκη
  • ΔομήΗμίσκληρο έως σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο ή μείγμα αυτού με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί θερμαινόμενης τυρομάζας, που παραδοσιακά παραγόταν από πλήρες, απαστερίωτο, πρόβειο γάλα.

Προέλευση:

Παραδοσιακά, το γάλα προερχόταν κυρίως από ζώα που έβοσκαν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες στις πλαγιές της Πίνδου και των άλλων ορεινών όγκων της βόρειας Ελλάδας.

Μέθοδος παραγωγής:

Πρακτικά η μέθοδος παραγωγής είναι ίδια με το Κασέρι (δείτε το σχετικό λήμμα), η οποία βέβαια στην αρχική της μορφή ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες των νομάδων κτηνοτρόφων. Έτσι, μετά την πήξη του γάλακτος, εννοείται με πυτιά που παρασκεύαζαν οι ίδιοι από στομάχια μικρών ζώων, το τυρόπηγμα στράγγιζε με πίεση για να δημιουργηθεί το «μπασκί». Αυτό το στραγγισμένο τυρόπηγμα μπορούσε να αντέξει καλύτερα στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, πριν συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα για να μεταφερθεί με άλογα ή μουλάρια στο οργανωμένο τυροκομείο όπου λάμβανε χώρα το δεύτερο κομμάτι της διαδικασίας, η θέρμανση, το «ζύμωμα» του μπασκιού, το αλάτισμα και η ωρίμανση του τυριού. Στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δυο φάσεις το μπασκί «ωρίμαζε» με τη βοήθεια των μικροοργανισμών που υπήρχαν στο γάλα, το pH του μειωνόταν περίπου στο 5,2 και έτσι γινόταν ευκολότερη η περαιτέρω επεξεργασία του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Δεν υπάρχουν επίσημες προδιαγραφές. Ιστορικά, παρασκευαζόταν σε κυλινδρικά κεφάλια, με επίπεδες πλευρές, γεγονός που βοηθούσε στη μεταφορά. Η επιδερμίδα του ήταν κατά κανόνα λεπτή και η μάζα του συνεκτική, ελαστική με ελάχιστες ή καθόλου οπές.

Περιγραφή:

Τυρί με χαρακτηριστικά βουτυράτα αρώματα και ελαφρά πικάντικη γεύση, με διακριτική παρουσία οξύτητας και αλμύρας.

Εποχικότητα:

Όταν προέρχεται από πρόβειο γάλα η περίοδος παραγωγής ακολουθεί τη διαθεσιμότητα αυτού του είδους γάλακτος.

Χρήσεις:

Θεωρητικά, συμπεριφέρεται όπως το Κασέρι, τόσο στο τραπέζι όσο και στη μαγειρική, αν και στις πιο στεγνές-ώριμες εκδοχές του θα μπορούσε να γίνει σαγανάκι ή να νοστιμίσει μακαρονάδες και ριζότι.

Κασκαβάλι (Λήμνου και Σαμοθράκης)Κασκαβάλι (Λήμνου και Σαμοθράκης)

Σχετικά Άρθρα

Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: