• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Mozzarella

Χώρα: Ιταλία

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως αυτό το τυρί είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν της Ιταλίας. Απίστευτα δημοφιλές, κατέχει την πρώτη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στην εστίαση, από τις πιτσαρίες μέχρι την υψηλή γαστρονομία. Οι πρώτες, επίσημες, γραπτές αναφορές στην ύπαρξη της Mozzarella, ανάγονται στον 16ο αιώνα, αν και κάποιοι εντοπίζουν ίχνη της σε πολύ παλιότερα κείμενα. Η ονομασία της προέρχεται μάλλον από το ρήμα mozzare, που σημαίνει κόβω και πιθανότατα σχετίζεται με την τεχνική παρασκευής της. Στην αρχική της μορφή παραγόταν μόνο από γάλα νεροβούβαλων, κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας, αλλά η μεγάλη εμπορική της επιτυχία έφερε αναπόφευκτα διαφοροποιήσεις στην πρώτη ύλη, που πλέον σε ποσοστό σχεδόν 90% είναι το αγελαδινό γάλα, ενώ και η παραγωγή της επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία. Από το 1998, η Mozzarella αναγνωρίσθηκε ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στην Ε.Ε., με συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής και προδιαγραφές. Νωρίτερα είχε αναγνωρισθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Mozzarella di bufala Campana DOP, για τα τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, από βουβαλίσιο γάλα, στην ιστορική ζώνη, με κέντρο την επαρχία της Καμπανίας. Στην αγορά βρίσκουμε τις πολύ φρέσκες εκδοχές της, που είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και τις κάπως πιο «στεγνές» οι οποίες προορίζονται περισσότερο για την επαγγελματική μαγειρική, ενώ υπάρχει και καπνιστή Μοτσαρέλα.

  • Προέλευση
  • Δομή
  • Γάλα

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό τυρί, από παστεριωμένο, κυρίως αγελαδινό, γάλα για την κοινή Mozzarella ή αποκλειστικά βουβαλίσιο, πλήρες, παστεριωμένο ή απαστερίωτο, για την Mozzarella di bufala Campana DOP.

Προέλευση:

Καθώς δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός, το γάλα για την κοινή Μοτσαρέλα, μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε περιοχή της Ιταλίας ή ακόμα και έξω από αυτήν. Αντίθετα, για την Mozzarella di bufala Campana DOP το γάλα πρέπει να προέρχεται από νεροβούβαλους, που εκτρέφονται στα όρια καθορισμένων κοινοτήτων στις Περιφέρειες της Καμπανίας, του Λάτσιο, του Μόλιζε και της Πούλια, ενώ στην ίδια ζώνη πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής.

Μέθοδος παραγωγής:

Η Mozzarella, σε όλες τις εκδοχές της παράγεται με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας (pasta fillata). Το γάλα υφίσταται οξίνιση με τη βοήθεια οξυγαλακτικών βακτηρίων και πήζει στους 33-39ο C, με τη βοήθεια φυσικής πυτιάς βοοειδών. Ακολουθεί θέρμανση του τυροπήγματος με ζεστό νερό, ζύμωμα, κόψιμο σε κομμάτια και διαμόρφωση του σχήματος, που σταθεροποιείται με εμβάπτιση των τυριών σε κρύο νερό. Το αλάτισμα γίνεται με τη βοήθεια άλμης και αμέσως μετά τα τυριά συσκευάζονται και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μαλακό τυρί, με πολύ λεπτή, λευκή, λεία επιδερμίδα και συνεκτική, πολύ ελαστική μάζα, επίσης λευκού χρώματος, που μοιάζει να αποτελείται από επάλληλα στρώματα. Κυκλοφορεί συνήθως σε στρογγυλά σχήματα διαφόρων μεγεθών και βαρών ανάμεσα στα 10 και τα 800 γραμμάρια, συσκευασμένη σε όξινο υγρό, αλατισμένο η όχι. Σε μορφή «πλεξούδας» το βάρος μπορεί να φτάνει τα 3 κιλά. Η μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία για την κοινή Μοτσαρέλα καθορίζεται στο 66%, ενώ για την βουβαλίσια ΠΟΠ κατεβαίνει στο 65% κατά βάρος. Η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα είναι 44% και 52% αντίστοιχα, με το αλάτι να μην ξεπερνά το 1% συνήθως.

Περιγραφή:

Ευχάριστα, φρέσκα αρώματα οξινισμένου γάλακτος. Γεύση «χυμώδης», δροσερή και ελαφρά όξινη.

Εποχικότητα:

Διαθέσιμο και απολαυστικό ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά έχει θέση σε πολλές συνταγές μαγειρικής, όπως για παράδειγμα στην κλασική πίτσα Ναπολιτάνα. Ταιριάζει με λευκά, ξηρά κρασιά, με καλή οξύτητα και διακριτικά αρώματα.

MozzarellaMozzarellaMozzarella

Σχετικά Άρθρα

3 λόγοι για να προσθέσετε τη μοτσαρέλα στη διατροφή σας

184296 hearts

21 τυρολιχουδιές από όλον τον κόσμο

86745 hearts

Όσα πρέπει να ξέρεις για το τυρί στην εγκυμοσύνη

69556 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: