• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Pecorino Romano

Χώρα: Ιταλία

Το Pecorino συγκαταλέγεται ασφαλώς ανάμεσα στα εμβληματικά τυριά της Ιταλίας, με ιστορία που φτάνει στα ρωμαϊκά χρόνια, αφού ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Βάρρων περιγράφουν με λεπτομέρειες τη μέθοδο παραγωγής του. Αποτελούσε μάλιστα μέρος του σιτηρέσιου εκστρατείας των ρωμαϊκών λεγεώνων. Παρότι φαίνεται πως κοιτίδα του υπήρξε η περιοχή γύρω από τη Ρώμη, σήμερα πλέον έφθασε η λέξη Pecorino, που στα ιταλικά σημαίνει «πρόβειο» (από το pecora=πρόβατο), να δηλώνει μάλλον τύπο τυριού παρά γεωγραφική προέλευση. Χαρακτηριστικά, στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Ιταλίας έχουν αναγνωρισθεί έξι διαφορετικές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης με την ένδειξη αυτή, ενώ και αρκετά άλλα “Pecorino” έχουν ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο «παραδοσιακών αγροτοδιατροφικών προϊόντων» της χώρας. Η Pecorino romano DOP είναι η γνωστότερη από τις έξι ΠΟΠ και θα μπορούσε να πει κανείς η πιο αντιπροσωπευτική, με τις υπόλοιπες πέντε (Pecorino sardo από την Σαρδηνία, Pecorino toscano από την Τοσκάνη, Pecorino siciliano από τη Σικελία, Pecorino di Filiano από την περιοχή της Basilicata στο νότο και Pecorino crotonese, από την περιοχή του Κρότωνα στην Καλαβρία) να παρουσιάζουν σχετικά μικρές διαφορές, κυρίως ως προς την ένταση των χαρακτηριστικών τους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε αντίθεση με ότι υποδηλώνει η ίδια η ονομασία, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Pecorino romano προέρχεται από τη Σαρδηνία, όπου αρκετοί τυρέμποροι της Ρώμης μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους στο τέλος του 19ου αιώνα, εξαιτίας μιας απόφασης του Συμβουλίου της Αιώνιας Πόλης.

  • ΠροέλευσηΡώμη, Σαρδηνία
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό, κίτρινο τυρί, από πλήρες, νωπό πρόβειο γάλα.

Προέλευση:

Το γάλα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στις Περιφέρειες του Λάτσιο και της Σαρδηνίας, αλλά και στην Επαρχία του Grosseto, στα νοτιοδυτικά της Τοσκάνης. Στην ίδια ζώνη πρέπει επίσης να βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης, ενώ ακόμα και η φυσική πυτιά, που υποχρεωτικά χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος, πρέπει να προέρχεται από αρνάκια της ίδιας ζώνης.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα, αφού υποστεί θέρμιση, πήζει με τη βοήθεια πυτιάς, περίπου μέσα σε μισή ώρα, σε θερμοκρασία 38-40ο C. Το πήγμα «κόβεται» σε πολύ μικρά κομμάτια και αναθερμαίνεται, υπό συνεχή ανάδευση, στους 45-48ο C. Στη συνέχεια το πήγμα στραγγίζεται, τοποθετείται σε καλούπια και αλατίζεται σε άλμη ή/και με χονδρόκοκκο αλάτι. Ακολουθεί η ωρίμανση του τυριού, σε κατάλληλους χώρους, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 5 μήνες για τα τυριά που προορίζονται να καταναλωθούν ως επιτραπέζια ή 8 μήνες για όσα προορίζονται για τρίψιμο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Το Pecorino Romano DOP παρασκευάζεται σε κυλινδρικά κεφάλια, με διάμετρο 25-35 εκατοστά, ύψος 25-40 εκατοστά και βάρος 20-35 κιλά, αν και αποκλίσεις από τα παραπάνω μεγέθη μπορεί να γίνουν ανεκτές. Τα κεφάλια καλύπτονται με διαφανές ή μαύρο προστατευτικό «φιλμ». Στην αγορά θα το βρούμε, συνήθως, είτε σε κομμάτια, είτε τριμμένο. Είναι σκληρό τυρί, με λεπτή επιδερμίδα, σε χρώμα υπόλευκο έως αχυρένιο και μάζα συνεκτική, ελαφρά θρυπτή, στις ίδιες περίπου αποχρώσεις, με μικρές, ακανόνιστες οπές. Η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 38%, ενώ η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα ορίζεται στο 36% επί ξηρού και το αλάτι κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Περιγραφή:

Ανάλογα με την διάρκεια της ωρίμανσης, τα αρώματα μπορεί να θυμίζουν φρέσκο γάλα, βούτυρο, ξηρούς καρπούς, λουλούδια ή γρασίδι. Στο στόμα είναι πικάντικο, με κυρίαρχη την αλμυρή αίσθηση. Επίμονο τελείωμα.

Εποχικότητα:

Η περίοδος παραγωγής εκτείνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούλιο.

Χρήσεις:

Εξαιρετικά δημοφιλές ως τυρί για τρίψιμο, συμμετέχει σε πολλές συνταγές της ιταλικής κουζίνας, ανταγωνιζόμενο την Grana Padano και την Παρμεζάνα. Ευχάριστο και ως επιτραπέζιο, ειδικά στις πιο ώριμες εκδοχές του (που μπορεί να φτάνουν τους 18 μήνες), ταιριάζει με «λιπαρά», λευκά, ξηρά κρασιά, περασμένα από βαρέλι.

Pecorino RomanoPecorino Romano

Σχετικά Άρθρα

Διαφορετικό γάλα, διαφορετικό τυρί, άπειρες γεύσεις

39781 hearts

Τυριά για tacos και απίθανοι συνδυασμοί!

27970 hearts

Το Πιο Π.Ο.Π. Τυρί

21706 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: