• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κασέρι Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Το Κασέρι, που έχει αναγνωρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ε.Ε. ήδη από το 1996, αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός τύπου ημίσκληρου τυριού, που παράγεται με την τεχνική της «ελαστικής τυρόμαζας», πολύ διαδεδομένου σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο και την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, πρόκειται για ένα τυρί με βαθιές ρίζες στο χρόνο, μια και η τεχνική παρασκευής του, ως pressum manum, περιγράφεται από τον Ρωμαίο Κολουμέλλα, τον 1o αιώνα μ.Χ., με αρκετή ακρίβεια. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ήταν γνωστό ως Κασκαβάλι, όπως και στις γειτονικές χώρες, ενώ η ονομασία Κασέρι επικρατεί στις αρχές του 20ού, με τις δυο ονομασίες πάντως να παραπέμπουν στο λατινικό caseus=τυρί. Στενά συνδεδεμένο με την τυροκομική παράδοση των Βλάχων της Πίνδου, από τους οποίους σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις διαδόθηκε στην υπόλοιπη Βαλκανική, όπου όμως χρησιμοποιείται αρκετά και το αγελαδινό γάλα.

  • ΠροέλευσηΘεσσαλία, Μακεδονία, Ξάνθη, Λέσβος
  • ΔομήΗμίσκληρο εώς σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο με κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Ημίσκληρο, κίτρινο τυρί, από πρόβειο γάλα στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 20% γίδινο. Η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 6% κατά βάρος.

Προέλευση:

Το γάλα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και των (πρώην) νομών Ξάνθης και Λέσβου. Στις ίδιες περιοχές πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμασης.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς και το τυρόπηγμα διαιρείται σε κόκκους, μεγέθους περίπου κόκκων αραβοσίτου και παραμένει σε ηρεμία 5-10 λεπτά της ώρας. Ακολουθεί αναθέρμανση υπό συνεχή ανάδευση στους 38-40ο C. Η αναθέρμανση παραλείπεται όταν η οξύτητα του τυροκομούμενου γάλακτος είναι υψηλή. Μετά την αναθέρμανση το τυρόπηγμα αφήνεται να κατακαθίσει στον τυρολέβητα ώστε να μετατραπεί σε συμπαγή μάζα. Αυτή εξάγεται στη συνέχεια και αφήνεται να ωριμάσει (μπασκί), έως ότου το pH κατέβει στο 5,2 περίπου, οπότε είναι έτοιμη για επεξεργασία. Ακολούθως τεμαχίζεται ομοιόμορφα σε φέτες και εμβαπτίζεται σε νερό θερμοκρασίας 70-80ο C, όπου ζυμώνεται μέχρι να μετατραπεί σε ομοιογενή εύπλαστη μάζα που έχει τη δυνατότητα να εκτείνεται. Μετά το ζύμωμα, η τυρομάζα τοποθετείται σε καλούπια και παραμένει εκεί για 2-3 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται 5-6 αναστροφές. Τέλος το τυρί αλατίζεται επιφανειακά 12-14 φορές με αλάτι κόκκων μετρίου μεγέθους. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18ο C.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Πέρα από τις διαφορές που συνεπάγονται τόσο η μεγάλη γεωγραφική έκταση της ζώνης παραγωγής του όσο και η ύπαρξη πολλών παραγωγών, σε γενικές γραμμές, το κασέρι διαθέτει μάζα ημίσκληρη έως ελαφρά σκληρή, λευκοκίτρινη, συνήθως χωρίς καθόλου οπές, και λεπτή επιδερμίδα επίσης ημίσκληρη, συνεκτική, καλυμμένη συχνά με παραφίνη ή άλλες επιτρεπόμενες ύλες. Κυκλοφορεί σε κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα μπαστούνια, ακόμα και σε φέτες. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 45% κατά βάρος και ελάχιστα λιπαρά 40% επί ξηρού, συνδυασμός που μεταφράζεται πρακτικά σε λιπαρά κάπου ανάμεσα στο 24 και το 28% στο τυρί ως έχει. Το αλάτι κινείται συνήθως λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το 2%.

Περιγραφή:

Στις καλές εκδοχές κασεριού θα αναγνωρίσουμε τα πλούσια αρώματα του γάλακτος μαζί με νότες ξηρών καρπών, ενώ στο στόμα η υφή είναι συχνά κοκκώδης και η γεύση ήπια αλλά γεμάτη, με διακριτική αλμύρα.

Εποχικότητα:

Ευχάριστο μετά τους τρεις πρώτους μήνες από την παραγωγή του, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον ύστερα από παλαίωση έξι ή και περισσότερον μηνών.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει πολύ με λευκό ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά συμμετέχει επίσης σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, όπως, για παράδειγμα, το πεϊνιρλί ή η παστουρμαδόπιτα και όχι μόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Kασέρι ταιριάζει με πλούσια, λευκά ξηρά κρασιά, περασμένα από βαρέλι. Στις ώριμες -και σπάνιες- εκδοχές του, παντρεύεται επίσης με ένα ξηρό κόκκινο, χωρίς έντονες τανίνες.

Κασέρι Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Το κασέρι της Βενετίας

96258 hearts

Πώς το κόβουν το τυρί

68334 hearts

Γραβιέρα, η αγαπημένη

59544 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: