• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Κεφαλοτύρι

Χώρα: Ελλάδα

Πίσω από την ονομασία Κεφαλοτύρι, στην πραγματικότητα «κρύβεται» μια ομάδα τυριών, με κοινό χαρακτηριστικό το σχήμα, που θυμίζει κεφάλι και την αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, που προέρχεται βέβαια από την ανάγκη συντήρησης των τυριών σε παλιότερες εποχές, πριν την εμφάνιση των ψυκτικών θαλάμων. Διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν πιθανότατα και την πρώτη μορφή σκληρού τυριού, που παρασκευάσθηκε στη χώρα μας εδώ και αρκετούς αιώνες, αλλά πάντως μετά τα μαλακά λευκά τυριά. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι, χάρη στην ικανότητά τους να ταξιδεύουν, κυριάρχησαν στις εξαγωγές, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, τόσο προς τη γειτονική Ιταλία, αλλά ακόμα και προς την Αμερική. Βέβαια, η μεγάλη έκταση της ζώνης παραγωγής τους, προφανώς οδήγησε σε πολλές διαφορετικές τεχνικές και συνδυασμούς πρώτης ύλης, με αποτέλεσμα μια απίστευτη πολυμορφία χαρακτηριστικών και επιπέδων ποιότητας, τόσο που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει ένα «τυπικό» Κεφαλοτύρι. Παρότι, το 1994, αναγνωρίσθηκε με Υπουργική Απόφαση Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το Κεφαλοτύρι, τελικά το σχετικό αίτημα απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση δυο χρόνια αργότερα. Παρά ταύτα, οι προδιαγραφές που έθετε η Απόφαση του ’94, αν και δεν είναι υποχρεωτικές, αποτελούν βάση για τα περισσότερα –αλλά όχι όλα- τα Κεφαλοτύρια που κυκλοφορούν στην αγορά.

  • ΠροέλευσηΕλλάδα
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο, κατσικίσιο ή μείγμα αυτών

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό, κίτρινο τυρί, που παραδοσιακά, αλλά και με βάση την Υπουργική Απόφαση του 1994 (η οποία δεν ισχύει πλέον), παράγεται από πλήρες, νωπό ή παστεριωμένο, πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα. Κυκλοφορούν επίσης αρκετά Κεφαλοτύρια όπου συμμετέχει ή πρωταγωνιστεί το αγελαδινό γάλα.

Προέλευση:

Η προέλευση του γάλακτος δεν καθορίζεται, καθώς δεν πρόκειται για προϊόν ΠΟΠ.

Μέθοδος παραγωγής:

(ενδεικτική, αλλά όχι υποχρεωτική): Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 34-36ο C. Το δημιουργούμενο τυρόπηγμα διαιρείται μετά από 35 λεπτά περίπου. Αναθερμαίνεται υπό συνεχή ανάδευση στους 45ο C, τοποθετείται σε καλούπια και υποβάλλεται σε πίεση. Ακολούθως το τυρί μεταφέρεται σε χώρο θερμοκρασίας 14ο C περίπου και σχετική υγρασία 85% περίπου. Μετά μία ημέρα τοποθετείται σε άλμη 18-20 Be, για δύο μέρες περίπου. Η ωρίμανση του τυριού γίνεται αρχικά σε θαλάμους με θερμοκρασία 12-14ο C και σχετική υγρασία 85-90%. Στο στάδιο αυτό διενεργούνται 20-25 επιφανειακά, ξηρά αλατίσματα με ταυτόχρονη αναστροφή. Όταν ολοκληρωθεί το αλάτισμα το τυρί μεταφέρεται σε θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 6ο C για να ολοκληρωθεί η ωρίμανση. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Σκληρό τυρί (τουλάχιστον στις περισσότερες εκδοχές του), που παρασκευάζεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια, με διάφορα μεγέθη και βάρη. Κυκλοφορεί επίσης σε μορφή «μπαστουνιού», ενώ συχνά το βρίσκουμε σε κομμάτια ή τριμμένο. Η επιδερμίδα στα κεφάλια είναι σκληρή, σχετικά λεπτή, ανοιχτό –έως πού ανοιχτό- καφέ χρώμα. Η μάζα του είναι σκληρή, με μικρές, διάσπαρτες οπές και υποκίτρινο χρώμα. Συνήθως, η υγρασία δεν ξεπερνά το 38% κατά βάρος, η λιποπεριεκτικότητα δεν πέφτει κάτω από το 40% επί ξηρού (πρακτικά γύρω στο 30% στο τυρί ως έχει), ενώ το αλάτι κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4%.

Περιγραφή:

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον παραγωγό και την περιοχή, ένα καλοφτιαγμένο κεφαλοτύρι χαρακτηρίζεται από την πλούσια, πικάντικη, λιγότερο ή περισσότερο, αλμυρή γεύση του και την εκφραστική «μύτη» του.

Εποχικότητα:

Διαθέσιμο ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Εκτός από σαγανάκι ή τριμμένο στα ζυμαρικά, στις πιο «εξευγενισμένες» εκδοχές του καταναλώνεται ευχάριστα ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας το τσίπουρο ή το ούζο. Φυσικά, έχει ξεχωριστή θέση στη μαγειρική, σε πίτες, τάρτες και γάστρες.

Κεφαλοτύρι

Σχετικά Άρθρα

Γρήγορη και εύκολη τυρόπιτα για γονείς με δύσκολο πρόγραμμα!

101787 hearts

Πώς το κόβουν το τυρί

89647 hearts

Γραβιέρα, η αγαπημένη

65775 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: