Penamellera
Χώρα: ΙσπανίαΤο Penamellera είναι ένα ισπανικό τυρί που παρασκευάζεται στις περιοχές Penamellera Alta και Penamellera Baja, στο ανατολικό τμήμα της Αστούριας, που συνορεύει με την οροσειρά Cuera. Φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό, κατσικίσιο αλλά και πρόβειο γάλα. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί με πυκνή και εύκαμπτη υφή. Έχει 53% περιεκτικότητα σε λίπος επί ξηρού. Η κρούστα του είναι φυσική και το χρώμα του ανοικτό κίτρινο. Η γεύση του είναι όξινη, με έντονες αποχρώσεις αποξηραμένων βοτάνων και πικρές αρμονίες. Το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα προστίθενται την άνοιξη και το καλοκαίρι, έτσι ώστε να κάνουν πιο έντονη τη γεύση. Την υπόλοιπη χρονιά το τυρί παρασκευάζεται μόνο με αγελαδινό γάλα. Έχει έντονο άρωμα που θυμίζει σανό, ειδικά τα τυριά που διατίθενται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
- ΠροέλευσηPeνamellera Alta και Peνamellera Baja
- ΔομήΗμίσκληρο
- ΓάλαΑγελαδινό, Κατσικίσιο αλλά και Πρόβειο