• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Αρσενικό Νάξου

Χώρα: Ελλάδα

Εμβληματικό τυρί της ορεινής Νάξου, για το οποίο έχει υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για την αναγνώριση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παραδοσιακά παραγόταν στα πετρόχτιστα μητάτα, από το γάλα των ζώων που έβοσκαν ελεύθερα στις πλαγιές. Η ονομασία του μάλλον συνδέεται με τον δυνατό και έντονο χαρακτήρα του, αλλά και με το γεγονός ότι προέρχεται από πλήρες, πλούσιο σε λιπαρά, γάλα, σε αντιδιαστολή με το «θηλυκοτύρι» που προέρχεται από τυρόγαλα.

  • ΠροέλευσηΝάξος
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΑγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, σκληρό τυρί, από πλήρες, αιγοπρόβειο ή και αγελαδινό γάλα. Η αναλογία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον παραγωγό αλλά και την εποχή του έτους. Στην αίτηση της ΠΟΠ πάντως, προβλέπεται η παραγωγή του μόνο από απαστερίωτο, αιγοπρόβειο γάλα. Μέχρι σήμερα, τα οργανωμένα τυροκομεία του νησιού υποβάλλουν το γάλα σε κάποια μορφή παστερίωσης.

Προέλευση:

Το νησί της Νάξου, στις Κυκλάδες. Τα ζώα εκτρέφονται κυρίως στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού. Υπάρχουν τέσσερα πιστοποιημένα τυροκομεία, ενώ καταγράφονται πλέον και αρκετές οικοτεχνίες.

Μέθοδος παραγωγής:

Η βασική διαδικασία παραγωγής, παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τυροκόμο σε τυροκόμο, μοιάζει με της σιφνέϊκης μανούρας, δηλαδή το γάλα πήζει περίπου στους 350 C με τη βοήθεια πυτιάς. Άλλωστε και εδώ το φρέσκο τυρόπηγμα λέγεται «μανούρα». Μετά το αλάτισμα και το στέγνωμα του τυριού, όμως, αρχίζει η περίοδος της ωρίμασης που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα, το τυρί «γυρίζεται» και αλείφεται τακτικά με λάδι –παλιότερα με το κατακάθι των βαρελιών ή αμούργι. Η διαδικασία αυτή αφενός προστατεύει το τυρί και αφετέρου του χαρίζει μια ιδιαίτερη αρωματική νότα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Το Αρσενικό της Νάξου παραδοσιακά κυκλοφορεί σε κεφαλάκια με κυλινδρικό σχήμα και σκουρόχρωμη επιδερμίδα, λόγω των επαλείψεων με ελαιόλαδο, αν και τελευταία έχουν εμφανιστεί, προφανώς για λόγους ευκολίας και κόστους, κεφαλάκια καλυμμένα με μαύρη μεμβράνη τροφίμων. Η μάζα του τυριού είναι υπόλευκη έως υποκίτρινη, συμπαγής, με μικρές διάσπαρτες τρύπες. Η λιποπεριεκτικότητα του τυριού συνήθως ξεπερνάει το 43% επί ξηρού, ενώ η υγρασία βρίσκεται κάτω από το 38% και το αλάτι γύρω στο 3%.

Περιγραφή:

Η γεύση του είναι αλμυρούτσικη, πικάντικη και βουτυράτη, που γίνεται πιο περίπλοκη με την παλαίωση. Στη μύτη μπορεί να αναγνωρίσει κανείς αρώματα ξηρών καρπών, βοτάνων και ελαιολάδου.

Εποχικότητα:

Μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο, ιδανικά 6-12 μήνες μετά την τυροκόμηση.

Χρήσεις:

Επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει όμορφα με καλαμποκίσιο ή πολύσπορο ψωμί. Δοκιμάστε το ακόμα, τριμμένο σε ζυμαρικά ή σαγανάκι. Στο ταίριασμα με το κρασί, προτιμήστε ένα λιπαρό, μεστό λευκό, περασμένο από βαρέλι.

Αρσενικό Νάξου

Σχετικά Άρθρα

Πλατώ τυριών: Η τέχνη των γευστικών συνδυασμών

51998 hearts

Σαν Μιχάλη, Αρσενικό και άλλα μυστικά των Κυκλάδων

22101 hearts

Επιτέλους, το Αρσενικό Νάξου έγινε ΠΟΠ!

20021 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: