• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Αναρή

Χώρα: Κύπρος

Αντίστοιχη με την ελληνική μυζήθρα, η Αναρή συνθέτει μαζί με το Χαλλούμι το δίδυμο των πιο δημοφιλών κυπριακών τυριών. Λιγότερο γνωστή από τον σύντροφό της εκτός συνόρων, μια και ταξιδεύει πιο δύσκολα, αποτελεί απαραίτητο υλικό στην κουζίνα όλων των νοικοκυριών του νησιού. Για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν διάφορες θεωρίες, με πιθανότερη ίσως τη σχέση της με την ελληνική λέξη αναδερή, αυτή που έχει υγρασία, η οποία χρησιμοποιείται στην Κρήτη, με την ίδια σημασία. Όπως όλες οι μυζήθρες, παράγεται σε δυο βασικούς τύπους, την ανάλατη Αναρή ή απλώς Ανάλατη και την αλατισμένη ή απλώς Αναρή. Τούτη η τελευταία μπορεί να είναι φρέσκια ή ξερή.

  • ΠροέλευσηΚύπρος
  • ΔομήΦρέσκο ή Ξηρό
  • ΓάλαΚατσικίσιο ή πρόβειο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό ή ημίσκληρο τυρί, τυρογάλακτος. Παράγεται από το τυρόγαλα ή ορό (νορός στα κυπριακά) που μένει μετά την παραγωγή κυρίως Χαλλουμιού ή άλλων σκληρών τυριών. Παραδοσιακά, το γάλα γι’ αυτά τα τυριά προερχόταν από πρόβατα και αίγες, αλλά πλέον, η συμμετοχή του αγελαδινού γάλακτος είναι σημαντική.

Προέλευση:

Το τυρόγαλα προέρχεται συνήθως από τυριά που παρασκευάζονται με κυπριακό γάλα. Όμως καθώς δεν πρόκειται για προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, τίποτα δεν είναι δεσμευτικό.

Μέθοδος παραγωγής:

Τυπικά η διαδικασία παραγωγής της δεν διαφέρει από εκείνη της Μυζήθρας. Το τυρόγαλα (νορός) θερμαίνεται σταδιακά, με ελαφρά ανάδευση έως τους 65ο C, οπότε μπορεί να προστεθεί πλήρες γάλα σε ποσοστό 5-10% (πρόσγαλα ή αναρόγαλα), ενώ συνεχίζεται η θέρμανση, υπό συνεχή ανάδευση μέχρι τους 80-85ο C, όταν και εμφανίζονται νιφάδες πήγματος. Στο σημείο αυτό επιταχύνεται ο ρυθμός θέρμανσης του τυρογάλακτος μέχρι τη θερμοκρασία των 92ο C, ενώ παράλληλα επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάδευσης μέχρι πλήρους παύσης. Στη θερμοκρασία αυτή παραμένει το πήγμα για 15-30 λεπτά της ώρας. Για την παρασκευή ξηρής Αναρής εφαρμόζονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μακρύτεροι χρόνοι θέρμανσης, για να «ψηθεί» το πήγμα. Το πήγμα μεταφέρεται ακολούθως σε τυρόπανα ή ειδικά καλούπια (ταλάρια στη ντοπιολαλιά), για στράγγιση. Η στράγγιση διαρκεί 3-5 ώρες, μετά την πάροδο των οποίων το τυρί κόβεται σε κομμάτια 10Χ10 εκατοστών ή και μεγαλύτερα. Αν πρόκειται για την αλατισμένη εκδοχή, ακολυθεί επιφανειακό αλάτισμα με λεπτόκοκκο αλάτι και ίσως ξήρανση σε αεριζόμενο χώρο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Η Αναρή, ανάλογα με τον τύπο της κυκλοφορεί σε διάφορα σχήματα και βάρη, ενώ ανάλογα με τα γάλατα που έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και την ξήρανση, το χρώμα της συνεκτικής μάζας της μάζα της κυμαίνεται από ολόλευκο έως υποκίτρινο. Στις φρέσκες εκδοχές η μέγιστη υγρασία μπορεί να φτάνει το 70%, η λιποπεριεκτικότητα το 50% επί ξηρού (γύρω στο 14% στο τυρί ως έχει), ενώ το αλάτι κινείται ανάμεσα στο 0 και το 1%. Στην ξερή εκδοχή η υγρασία δεν ξεπερνά συνήθως το 40%, η λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού παραμένει η ίδια, όμως στο τυρί ως έχει φτάνει το 25%, ενώ το αλάτι μπορεί να αγγίζει το 5%.

Περιγραφή:

Η φρέσκια Αναρή χαρακτηρίζεται κυρίως από τα αρώματα του ψημένου γάλακτος και την ήπια, γλυκιά ή υφάλμυρη γεύση. Η ξερή έχει πιο πλούσια γεύση, με συχνά έντονη την παρουσία του αλατιού.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν στην περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, αλλά τώρα είναι διαθέσιμη σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Χρήσεις:

Η Ανάλατη χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκίσματα και πίτες, ενώ τρώγεται και ως γλύκισμα με μέλι ή ζάχαρη. Η φρέσκια αλατισμένη Αναρή καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί και ταιριάζει με δροσερά, λευκά ξηρά κρασιά από Σαββατιανό, ενώ συμμετέχει και σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Στην ξηρή εκδοχή της χρησιμοποιείται κυρίως τριμμένη σε ζυμαρικά.

Αναρή

Σχετικά Άρθρα

Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα ελληνικά τυριά;

15777 hearts

Πρωταγωνιστής το τυρί και στο Κυπριακό τραπέζι

8563 hearts

Στην Κύπρο το Πάσχα έχει άρωμα... τυριού!

3386 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: