• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Manchego

Χώρα: Ισπανία

Η περιοχή La Mancha, που ανήκει στην Περιφέρεια της Castilla-La Mancha, μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, καλύπτει ένα μεγάλο υψίπεδο στο κέντρο της χώρας, όπου η κτηνοτροφία, όπως και η καλλιέργεια δημητριακών, αποτελεί κύρια ασχολία των κατοίκων. Έχουν αναπτυχθεί μάλιστα ιδιαίτερες ράτσες προβάτων και αιγών, προσαρμοσμένες στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής. Βέβαια η Mancha έγινε παγκόσμια γνωστή πιθανότατα χάρη στον Don Quixote de la Mancha, τον μυθιστορηματικό ήρωα του Μιγέλ δε Θερβάντες (1547-1616), ο οποίος μάλιστα δεν παραλείπει να μνημονεύσει, μαζί με τους διάσημους ανεμόμυλους της και το τοπικό τυρί. Το queso Manchego, το τυρί της Μάντσα δηλαδή, ή απλώς Μαντσέγο έχει πολύ μακριά ιστορία, αλλά κυρίως διαθέτει έναν μοναδικό χαρακτήρα, που αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί πουθενά αλλού. Αναγνωρίσθηκε το 1996 ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται το περισσότερο εξαγόμενο ισπανικό τυρί.

  • ΠροέλευσηLaMancha
  • ΔομήΗμίσκληρο
  • ΓάλαΠρόβειο

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Κίτρινο, σκληρό ή ημίσκληρο τυρί, από πλήρες πρόβειο γάλα, που μπορεί να παστεριώνεται ή όχι. Αν το γάλα δεν έχει υποστεί παστερίωση το τυρί δικαιούται να φέρει την ένδειξη Artesano.

Προέλευση:

Το γάλα προέρχεται από προβατίνες της παλιάς, ντόπιας ράτσας Manchega, που εκτρέφονται σε μια καθορισμένη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των Επαρχιών Albacete, Ciudad Real, Cuenca και Toledo.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα, παστεριωμένο ή όχι, πήζει με τη βοήθεια φυσικής πυτιάς ή άλλων κατάλληλων ενζύμων, στους 28-32ο C, σε διάστημα 30 έως 60λεπτών. Το τυρόπηγμα κόβεται σε διαδοχικές φάσεις, μέχρι οι κόκκοι να αποκτήσουν το επιθυμητό, για κάθε τυροκόμο, μέγεθος. Ακολουθεί αναθέρμανση μέχρι τους 40ο C το πολύ, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση του ορού. Στη συνέχεια το τυρόπηγμα τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια, τα οποία στο εσωτερικό τους έχουν ανάγλυφα σχέδια, που αποτυπώνονται στην επιδερμίδα του τυριού, μια ανάμνηση παλαιότερων εποχών όταν τα καλούπια ήταν πλεγμένα με βούρλα. Πίεση για 1 έως 6 ώρες, σήμανση των κεφαλιών, αφαίρεση των καλουπιών και αλάτισμα ξηρό ή υγρό- είναι τα επόμενα στάδια. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί τουλάχιστον 30 μέρες για τα κεφάλια με βάρος μικρότερο από 1,5 κιλό και τουλάχιστον 60 μέρες για τα μεγαλύτερα βάρη. Μπορεί δε να φτάσει μέχρι και τα δύο χρόνια. (συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής, με έμφαση στα στοιχεία, που κάνουν κάθε τυρί ξεχωριστό)

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Το Mantsego PDO παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια, με μέγιστο ύψος 12 εκατοστά, μέγιστη διάμετρο 22 εκατοστά και βάρη που κυμαίνονται από 400 γραμμάρια μέχρι 4 κιλά. Μπορεί επίσης να πωλείται τεμαχισμένο σε φέτες ή σε κομμάτια, αλλά και τριμμένο. Η επιδερμίδα του είναι σκληρή και κίτρινη, με χαρακτηριστικά ανάγλυφα, που μπορεί να καλύπτεται με παραφίνη ή άλλα κατάλληλα υλικά, με την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνεται το χρώμα της. Μερικές φορές τα κεφαλάκια αλείφονται με ελαιόλαδο ή φυλάσσονται σε δοχεία καλυμμένα με αυτό. Η μάζα του τυριού είναι ελάχιστα ελαστική, που γίνεται κοκκώδης με την μακρά ωρίμανση, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα και λίγες έως καθόλου οπές. Μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία 45%, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 50% επί ξηρού και αλάτι 2,3% το μέγιστο.

Περιγραφή:

Κυκλοφορεί σε τέσσερεις βασικούς τύπους, που σχετίζονται με την ωρίμανση και τα χαρακτηριστικά του. Fresco, tierno, curado και viejo. Στις πιο φρέσκες εκδοχές επικρατούν τα αρώματα του φρέσκου γάλακτος και η οξύτητα, ενώ στις πιο ώριμες τα αρώματα και η γεύση αποκτούν λιγότερο ή περισσότερο πικάντικες αποχρώσεις.

Εποχικότητα:

Παραδοσιακά, η καλύτερη περίοδος για την κατανάλωσή του ήταν το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας, όταν δηλαδή το τυρί είχε συμπληρώσει τουλάχιστον 3 μήνες ωρίμανσης.

Χρήσεις:

Ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης καταναλώνεται μόνο του ή με τη συνοδεία κυδωνόπαστου (μια ισπανική συνήθεια), μπαίνει σε σαλάτες, σε ριζότι, σε κροκέτες, αλλά και σε κέικ, ειδικά στις φρέσκες εκδοχές του. Πάντα ανάλογα με την ωρίμανση, ταιριάζει με φρέσκα δροσερά κρασιά, ελαφρά κόκκινα, αλλά και με βαρελάτα λευκά.

ManchegoManchegoManchego

Σχετικά Άρθρα

Διαφορετικό γάλα, διαφορετικό τυρί, άπειρες γεύσεις

37270 hearts

Το Πιο Π.Ο.Π. Τυρί

19669 hearts

Η ιστορία ενός ξακουστού τυριού από τη χώρα του Δον Κιχώτη

13831 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: