Έστω ότι μόλις προσγειωθήκαμε από τον… Άρη και δεν ξέρουμε τι είναι το τυρί. Ποιον θα ρωτήσουμε; Μα φυσικά τη Britannica, την εγκυκλοπαίδεια που μεγάλωσε γενιές και γενιές και τα ξέρει όλα!

«Το τυρί υπάρχει από τότε που ο άνθρωπος ανακάλυψε πως μπορεί να πάρει το γάλα από άγρια ή οικόσιτα ζώα. Είναι είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο, που αποτελείται κυρίως τυρόπηγμα, μια ημι-στερεά ουσία που προκύπτει από ειδική επεξεργασία του γάλακτος με την οποία διαχωρίζεται ο ορός», γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της πασίγνωστης εγκυκλοπαίδειας.

Και εξηγεί πως το τυρόπηγμα σχηματίζεται χάρη στην πρωτεΐνη καζεΐνη, με την επίδραση ενζύμων και άλλων συστατικών του γάλακτος. 

Σύμφωνα πάντα με την Britannica, υπάρχουν εκατοντάδες είδη τυριών, όχι μόνο αυτά που παράγονται από τα «γνωστά» γάλατα αγελάδας, κατσίκας και προβάτου αλλά και τυριά που φτιάχνονται από γάλα αλόγου, λάμα και πολλών άλλων γαλακτοπαραγωγών ζώων. Το τελικό τυροκομικό προϊόν ποικίλει ανάλογα με το είδος αλλά και με την επεξεργασία που υφίσταται το γάλα (αφαίρεση λίπους, παστερίωση, θερμική επεξεργασία, προσθήκη ενζύμων, βακτηρίων, κλπ)

Η εγκυκλοπαίδεια γράφει ακόμη πως αρχικά το τυρί θεωρείται φρέσκο ενώ κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης συμβαίνουν χημικές αλλαγές οι οποίες οδηγούν στο ξηρό ή παλαιωμένο τυρί. Όλα αυτά δίνουν στο κάθε τυρί την ξεχωριστή του υφή, το άρωμα και τη γεύση.

Όπως αναφέρεται, η τυροκομία αποτελούσε για εκατοντάδες χρόνια έναν κλάδο πρωταρχικής οικονομικής σημασίας, στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ολλανδία, χώρες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με συγκεκριμένα και παγκοσμίως πλέον δημοφιλή είδη τυριών.-

egkyklopaidia cheeselovers

Η ηλεκτρονική έκδοση της Britannica φιλοξενεί δύο λήμματα σχετικά με το τυρί. Το ένα είναι πιο συνοπτικό, καθώς αναφέρεται μόνο στο τυρί ενώ το δεύτερο είναι πιο εκτεταμένο, αφού αποτελεί μέρος του γενικότερου λήμματος «γαλακτοκομικά προϊόντα» και στο οποίο γίνεται πιο αναλυτική αναφορά στην ιστορία της γαλακτοκομικής και τυροκομικής παραγωγής. Σε αυτήν την ενότητα, δίνονται και πληροφορίες – με εικόνες και σχεδιαγράμματα – για τη διαδικασία της τυροκόμησης.

Την ίδια ώρα η Britannica λανσάρει και την παιδική έκδοση – συνδρομητική – η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες και υλικό όχι μόνο για το τυρί αλλά και για κάθε… παιδική απορία, προσαρμοσμένα μάλιστα σε ηλικιακές κατηγορίες.

Δες την εγκυκλοπαίδεια